Svoje je stihove na temu labinskog zvonika kazivalo 25 pjesnika

Svoje je stihove na temu labinskog zvonika kazivalo 25 pjesnika

4.9.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Na Labinskoj kuli Torijon održan je osmi susret dijalektalnih pjesnika "Ćakuloda na Turjone", ove godine na temu labinskog zvonika, kampanila Sv. Justa koji obilježava 400. obljetnicu postojanja. Grad Labin kao organizator ovog tradicionalnog susreta pjesnika koji pišu na svom dijalektu pozvao je sve lokalne pjesnike na labinjonskoj cakavici, zaštićenon nematerijalnom kulturnom dobru da za Ćakulodu stvore svoje pjesme na tu temu ali u goste su stigli i neki koji pišu na žminjskoj cakavici, čakavici pa i kajkavici.

Svoje je pjesme kazivalo 25 pjesnikinja i pjesnika iz Istarske i Primorsko Goranske županije a susret su vješto vodili i modelirali Loredana Ružić Modrušan i prof. Daniel Mohorović. Susret je otvorila zamjenica labinskog gradonačelnika Federika Mohorović Čekada koja je istaknula važnost očuvanja i baštinjena labinska cakavice kroz aktivnu uporabu, naročito među mladima. Kratko predavanje o zavičajnom jeziku održala je Nada Galant, pjesnikinja iz Žminja a filologinja dr. Ivana Nežić je govorila o raznim nazivima za labinski zvonik kroz stoljeća u predavanju naslovljenog "Ca nam provlja labinski zvonik".

Voditeljski dvojac, Loredana Ružić Modrušan i Daniel Mohorović, pozivao je pjesnikinje i pjesnike, da publici predstave svoje radove, pjesme posvećene labinskom zvoniku Sv. Justa a labinski svirač i kantautor Franko Kalac zapjevao je na na harmonici Triestini svoju pjesmu "Istro mila".

Svoju poeziju još su kazivali Elis Baćac Gobo, Avelina Damijanjević, Drago Draguzet, Mirjana Ferenčić, Ornela Gergorić, Teodor Gobo, Davorka Flego, Pino Klarić, Nevia Kožljan, Valentina Manc, Malvina Mileta, koja je pročitala svoju i pjesmu Denisa Kontošića, zatim Zdenka Načinović, koja je recitirala svoju i pjesmu Silvije Faraguna, Mario Viscovich, Nikola Šumberac, Goran Zandel, Tatjana Pančelat, Franko Cuculić, Biserka Vuković, Dino Peruško, Marijano Širol i Branko Vlačić. Hedi Rajković pročitala je pjesmu Robertina Rajkovića, Loredana Ružić Modrušan pjesmu Orijane Jurčević a Daniel Mohorović Bepija Viscovija Jacona iz Švedske.

Ovogodišnji susret bio je pomalo i svečarski jer su rođendan imale Nada Galant i dr. Ivana Nežić pa im je labinska dogradonačelnica čestitajući rođendan uručila ružu. Upečatljiv dojam ostavila je i zvonjava sa labinskog zvonika točno u 20 sati koju su svi sudionici u tišini odslušali.

Branko Biočić


ćakuloda na turjone ćakuloda kultura turjon torijon