Svim redovnim studentima zdravstveno osiguranje osam godina

Svim redovnim studentima zdravstveno osiguranje osam godina

8.11.2013. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

Sabor je danas izmijenio Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, pa će svi redovni studenti, bez obzira na godine života i kada su upisali studij, imati tretman osiguranika obveznog zdravstvenog osiguranja u ukupnom trajanju osam godina od upisa studija.

Studenti su do sada bili osigurani do navršenih 26 godina života.

Bez poticaja na stambenu štednju u 2014.

S 81 glasom ''za'' i 35 ''protiv'' dopunjen je Zakon o poticanju stambene štednje, čime je utvrđeno da se iz državnog proračuna u 2014. neće isplatiti poticaji na stambenu štednju.

Sabor je izmijenio i Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, čime je ukinuta obveza napredovanja na radnim mjestima, a znanstvenicima i sveučilišnim nastavnicima omogućen izbor razvoja karijere.

Propisano je obavezno dodatno provjeravanje, periodičnim izvješćem, zaposlenih znanstvenika i nastavnika te su detaljnije specificirani uvjeti za iznimno ostajanje na znanstvenim i znanstveno-nastavnim radnim mjestima nakon ispunjavanja starosnih uvjeta za mirovinu.

Sabor je prihvatio godišnja izvješća niza institucija i tako završio 9. sjednicu, koja je, s jednim tjednom stanke, trajala od 18. rujna. Zastupnici će se ponovo okupiti u srijedu, na aktualnom prijepodnevu, kojim će započeti nova sjednica. (Hina)

studenti zdravstveno zdravstveno osiguranje