SVIJETLO I TAMA Postav u spomen na rudarsko nasljeđe Raše

SVIJETLO I TAMA Postav u spomen na rudarsko nasljeđe Raše

19.1.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Izložba podsjeća na unutrašnjost rudnika, a život rudara dočaran je uz filmove, eksponate te tipičan izgled skromnog rudarskog stana. Na samom ulazu postavljene su osvijetljene tračnice. Mračan prostor ispunjen je zvučnim efektima i snimkama rada u rudniku. Zidovi nalikuju izdubljenim stijenama s nišama u kojim je izložena rudarska oprema

Centar za posjetitelje Arsia uređen na raškom glavnom trgu u prostorijama nekadašnje čitaonice, otvoren 4. studenog prošle godine za Dan općine Raša prva je točka putnika namjernika, željnog poniranja u srž najmlađeg istarskog grada – u njegovu rudarsku prošlost. Mini rudarski muzej, kako ga već nazivaju posjetitelji, Općina Raša realizirala je uz potporu Ministarstva turizma koji je projekt podržao sa 40 posto njegove vrijednosti u iznosu od 440 tisuća kuna. Ostalo je financirala općina Raša iz svog proračuna.

Izložba podsjeća na unutrašnjost rudnika, a život rudara dočaran je uz multimedijalne sadržaje, filmove, brojne eksponate te tipičan izgled rudarskog stana. Na samom ulazu, na podu su postavljene osvijetljene tračnice. Mračan prostor ispunjen je zvučnim efektima i snimkama rada u rudniku. Zidovi nalikuju izdubljenim stijenama s nišama u kojim je izložena rudarska oprema. Dvije sobe, sa skromnim namještajem i rasvjetom, dočaravaju atmosferu i ugođaj doma rudara. Dio Centra rezerviran je za suvenirnicu.

Posao-kuća-posao

Bogatstvo eksponata plod je vizije Općine Raša, kao i entuzijazma Udruge IUR koja je godinama prikupljala predmete vezane uz rudarsko nasljeđe. I sami građani javili su se sa željom da doniraju svoje predmete - uspomene. Općina Raša u prosincu 2017. godine dobila je 230.200 kuna bespovratnih sredstava Ministarstva turizma za uređenje Centra za posjetitelje Arsia kojeg je osmislio Studio Putinja iz Pazina.

- Centar za posjetitelje sadržajno je zamišljen da dodatno valorizira kompletnu turističku priču vezanu uz slojevitu i bogatu povijest rudarskog kraja i Raše. Osim razvijanja turističke prepoznatljivosti uz povijest rudarstva na području Općine Raša, uloga Centra za posjetitelje je upoznati publiku s poviješću i bogatom kulturnom baštinom Općine. Zamišljen je tematski pravac kretanja pod nazivom "posao – kuća – posao" unutar Centra za posjetitelje, a navedeni inovativni element prikazuje svakodnevni život rudara u obliku igre "svjetla i tame" što je prikazano u pet faza: Ulaz u rudnik – polumračan (ulaz u Centar), Stan rudara – svjetlo, Život u Raši – polumračan, Unutrašnjost rudnika – mračan i Suvenirnica – svjetlo (izlaz iz Centra). Cilj je da Centar postane izvor informacija o tipičnom radnom danu rudara, životu u Raši i sačuvanoj kulturnoj baštini, što će generirati nove motive za dolazak posjetitelja. Zatekli smo stan od 200 kvadrata, kojega smo trebali preurediti tako da dočara nekadašnji život rudara. Htjeli smo da posjetioci dožive kako su rudari nekada živjeli i radili, stoga smo postojeći stan odlučili pretvoriti u mali rudnik. Imali smo puno problema u fazi izvođenja i pronalaženju izvođača jer radilo se o jako kompliciranoj podkonstrukciji. Ali na kraju labinski De Conte zadovoljio je sva naša očekivanja, rekao nam je voditelj projektantskog studia arhitekt Saša Putinja koji je i tvorac idejnog koncepta.

Ove godine Općina Raša realizirat će i drugu fazu Centra za posjetitelje. Učinit će to opet uz potporu Ministarstva turizma koji je ovaj projekt odlučilo podržati s 480 tisuća kuna. Ideja je, naime, zgradu bivše kinodvorane u Raši urediti u centar koji će na inovativni multimedijalni način prikazati povijest Raše, njenom specifičnom urbanizmu i arhitekturi. Objekt će se urediti polivalentno, može biti kino i dvorana za prezentacije.

Druga faza

- Centar Arsia predstavlja prvi ozbiljniji korak u našem nastojanju da rudnik opet bude pogonsko gorivo Raše, odnosno da ova sredina bude prepoznata kao rudarsko mjesto jedinstvenog nasljeđa. Sve je prepoznala i država, Općini je u rujnu darovala zemljište nekadašnjeg kamenoloma Karlota. Plan je kroz multimedijalni centar izgraditi muzeje rudarstva i europskih totalitarizama i pretvoriti ovaj prostor u jedinstveni sadržaj. Otprije je poznata namjera Općine da oživi zatvoreni rudnik u naselju i pretvori ga u cjelogodišnji turistički proizvod, kaže načelnica općine Raša Glorija Paliska.

Arhitekt Saša Putinja najavljujući drugu fazu uređenja Centra Arsia.

- Namjena može biti više, od kazališta, kino dvorane, sale za prezentacije, predavaonice. Eksterijer zgrade se vraća u prvobitno stanje kakvo je autor arhitekt Gustavo Pulitzer Finali zamislio još davne 1935. godine. Objekt je orijentiran prema trgu te će ju od trga dijeliti tek par stepenica. Dolaskom u hol, mjesto susreta i doživljaja, ulazi se u prostor caffe bara te se zatim prelazi u multifunkcionalnu dvoranu. U parteru se održava prezentacija i video projekcija o povijesti Raše, specifičnom urbanizmu te tipologijama građevina - arhitekturi. Stalni postav podrazumijeva prezentaciju urbanizma s tipologijom procesa izgradnje mjesta Raša, kaže arhitekt Putinja.

Podsjetimo, rudarski gradić Raša je bio podijeljen na četvrti: jedne namijenjene stanovanju radnika, a druge stanovanju radnika uprave, zatim za gradsko središte, zonu školskih objekata, zonu za sportske aktivnosti i mješovitu četvrt u koju je projektant smjestio zgrade javne uporabe i one za uže potrebe radnika.

Prikaz grada

- Dvije zone s radničkim stanovima jesu četvrti sa zgradama suzdržanih dimenzija, od kojih se jedna nalazi južno, a druga sjeverno od gradskog središta. Postav je zamišljen putem projektora na stropu kojim će se projicirati tlocrt cijelog grada na parteru dvorane. Ovisno o kretanju posjetitelja kroz prostor osvijetlit će se tipologija izgradnje (uz pomoć senzora) te će se detaljnije prezentirati građevine putem fotografija na podu i audio prezentacije preko slušalica koje će posjetitelj dobiti pri ulasku. Prostor dvorane ima mogućnost dijeljenja putem zavjesa u tri zasebna prostora u kojima se neometano mogu paralelno odvijati razni sadržaji. Pri izlasku put posjetioca se nastavlja u već realizirani Centar za posjetitelje, ističe Saša Putinja.

Centar za posjetitelje Arsia je - privremeno, dok ne zaživi punim plućima - otvoren utorkom i četvrtkom od 16 do 19, te subotom od 9 do 12 sati, a grupne posjete potrebno je prethodno najaviti u uredu općinske Turističke zajednice. Veći broj posjetitelja očekuje se početkom turističke sezone, a općina i TZ Raša rade na tome da se posjet uklopi u turističku razglednicu Labinštine .

(Branko BIOČIĆ)

muzej rudarstva rudarstvo raša arsia turizam centar za posjete arsia dan općine raša saša putinja