Sveta Nedelja: stanovnicima udvostručio prirez, a sebi povećao plaću

Sveta Nedelja: stanovnicima udvostručio prirez, a sebi povećao plaću

30.7.2013. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

Vijećnici Općine Sveta Nedelja na sinoćnjoj su sjednici donijeli odluku o povećanju prireza poreza na dohodak. S dosadašnjih 3 posto, prirez se udvostručuje te će od 1. rujna iznositi 6 posto, a razlog je, kako je pojasnio načelnik Đanvlado Klarić (IDS), loše punjenje proračuna.

Po ovoj bi se stavci u proračun planiran u visini od oko 15 milijuna kuna, čije je ostvarenje u prošloj godini iznosilo manje od 9 milijuna, umjesto dosadašnjih 180 trebalo prikupiti 360 tisuća kuna. Obveze i dugovanja premašuju 5 milijuna kuna.

Istovremeno, Vijeće je tek s jednim glasom protiv, onim nezavisnog vijećnika Eđidija Miletića, usvojilo naknadno uvrštenu Odluku o osnovici i koeficijentima za obračun plaća dužnosnika, kojom je plaća općinskog načelnika - povećana.

Dosadašnji koeficijent načelnika s 4,25 povećan je na maksimalnih 4,26, a osnovica za izračun plaće s 4.025 kuna na također maksimalnih 4.491,24 kune bruto, čime će novoizabranom načelniku mjesečna bruto plaća iznositi više od 19 tisuća kuna, na što se još dodaje i 0,5 posto po svakoj navršenoj godini radnog staža. Istom je odlukom za zamjenika načelnika, trenutno volontera, te za predsjednika Vijeća definirana mjesečna naknada od 2600 kuna mjesečno. Načelnik Klarić tvrdi da će njegova plaća i unatoč povećanju većem od 10 posto manje opterećivati proračun od plaće donedavnog načelnika, jer se odriče božićnice i regresa, te neće imati dodatak od 10 posto na plaću prije umirovljenja, koji je imao bivši načelnik. Inače, grubom računicom, rad načelnika Klarića općinu stoji više od četvrt milijuna kuna godišnje.

Vijećnik Miletić ustvrdio je da načelnik koji povećava prirez i najavljuje druge rezove, treba i sebi smanjiti plaću za 20 do 30 posto, ali ostali vijećnici nisu bili takvog mišljenja. Vijećnička naknada već je ranije određena u iznosu od 500 kuna po vijećniku i jučer nije mijenjana, a naknadu dobivaju i potpredsjednici Vijeća. (MBM)

 

Radio Labin:

Općinski načelnik Svete Nedelje Gianvlado Klarić tvrdi da će mu povećanjem osnovice i koeficijenta, plaća biti manja nego njegovom prethodniku

 

 Odluka o osnovici i koeficijentima za obračun plaća dužnosnika, koje je naknadno uvrštena na  dnevni red sjednice Općinskog vijeća, izazvala je poprilično burnu reakciju vijećnika Svete Nedelje. Naime ovom odlukom povećana je vrijednost koeficijenta i osnovica za izračun plaće općinskom načelniku.

Načelnik Klarić doduše uvjeravao je vijećnike da će njemu, bez obzira na povećanje koeficijenta i osnovice, plaća biti osjetno niža nego njegovom prethodniku, koji si se, kako je kazao isplaćivao božićnicu, regres i dodatak od 10 posto na plaću prije umirovljenja. Klarić se, rekao je svega toga odriče, pa će mu plaća biti manja. U to baš i nije uspio uvjeriti vijećnike, koji su ipak odluku prihvatili sa 8 glasova za, četiri, vijećnika Građanske liste Srećka Mohorovića, suzdržana i jednim, nezavisnog vijećnika Eđidija Miletića proti koji je predložio i da bi načelnik, kad već povećava prirez i najavljuje druge bolne rezove, trebao i sebi smanjiti plaću za 20 do 30 posto. Inače dosadašnji koeficijent načelnika koji je iznosio 4,25 povećan je na 4,26, a osnovica za izračun plaće s 4.025 kuna na 4.491,24 kune bruto. Novom odlukom načelniku će pripadati bruto plaća od nešto više od 19 tisuća kuna, na što se još mora dodati i 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža. Odlukom je također definirano da zamjeniku načelnika, koji je sada volonter i predsjedniku Vijeća pripada naknada od 2600 kuna mjesečno, a simboličku naknadu primat će i dvojica potpredsjednika Vijeća.

 

 

Foto: Igor Radić, za Glas Istre

 

 

 

 

općina sveta nedelja gianvlado klarić politika plaća lokalni izbori izbori 2013