Sveta Nedelja: Lažna socijalna djelatnica pokrala stariju ženu

Sveta Nedelja: Lažna socijalna djelatnica pokrala stariju ženu

16.11.2023. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Labinska policija traga za nepoznatom ženom koja je jučer oštetila 80-godišnjakinju za nekoliko stotina eura.
 
Naime, nepoznata je žena oko 12 sati došla na kućnu adresu 80-godišnjakinje na području Svete Nedelje te joj je, predstavivši se kao djelatnica za socijalnu rad koju je poslala njezina liječnica, ponudila na prodaju kreme.  Kako bi platila kreme, 80-godišnjakinja je uzela novčanik, no onda je ipak odlučila provjeriti sa svojom liječnicom je li poslala nepoznatu ženu u njen dom. U tom trenutku žena je starici  istrgnula novčanik iz ruku, otuđila novac te se udaljila. 
 
Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje u cilju što bržeg pronalaska nepoznate žene.
 
Policijska uprava istarska poziva građane, pogotovo one starije dobi, da pripaze koga puštaju u svoj dom te da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela.
 
Policija često evidentira prijevare ili krađe u domovima starijih osoba, a način počinjenja tih djela je u većini slučajeva sličan. Počinitelji, bilo da je riječ o muškim ili ženskim osobama, najčešće se predstavljaju kao prodavači, pripadnici vjerskih zajednica, službene osobe ili kao što je bilo u ovom slučaju - kao zdravstveni djelatnici -  ne bi li ušli u dom oštećenih, a onda iskoristili njihovu nepažnju i otuđili im vrijedne predmete.
 
U svim takvim slučajevima, kada vam se pred vratima doma pojave nepoznate osobe, policija savjetuje oprez. Ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi. Ukoliko se osoba predstavlja kao službena osoba, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice, a vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata, kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca. Budite sumnjičavi i ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti. Ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede. 
Pobrinite se da o opasnostima koje vrebaju upoznate svoje roditelje, bake i djedove jer, kao što je već istaknuto, upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja.


Foto: MUP


policija lažno predstavljanje pljačka prijevara kazneno djelo