Svestrani Petar Dundara u finalu "Student DIGI Award 2021" i u finalu "Ideje godine 2021"

Svestrani Petar Dundara u finalu "Student DIGI Award 2021"  i u finalu "Ideje godine 2021"

6.5.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Petar Dundara, učenik 4. razreda elektrotehničkog usmjerenja postigao je izniman uspjeh plasiravši se u 10 najboljih hrvatskih mladih inovatora na natječaju "Student DIGI Award 2021" i u 10 finalista "Ideje godine ’21". Petar Dundara je osmislio edukativnu igru s otpornicima za Android uređaje pod nazivom "Game Of Resistance" s kojom se predstavio na oba natječaja. Aplikacija će sadržavati tri moda igre: asistirana, slobodna i brza, kalkulator otpora te tablicu i upute za računanje. Jedan dio aplikacije (mod brza igra i kalkulator otpora) je već završen, a drugi dijelovi su u razvoju. Cilj aplikacije je učenje vještine računanja otpora na što brži i efikasniji način bez oslanjanja na mjerni instrument te poticanje učenika i studenata na učenje kroz igru. Mentorica učeniku na ovom projektu je profesorica matematike i informatike Laura Kokot.

Nagradni natječaj "Student DIGI Award 2021" organizira Jutarnji list u suradnji s europarlamentarcem Valterom Flegom, izvjestiteljem europskoga programa "Digitalna Europa", a mogli su se prijaviti svi studenti i učenici srednjih škola, kao i timovi studenata i učenika koji razvijaju svoje inovativno rješenje. Natječaj se ove godine održao po drugi puta, a na njega su se mogla prijaviti aplikacije, softveri, hardveri te ostali proizvodi. Na ovogodišnji natječaj se prijavilo 26 timova, a u finale je ušlo 10 najboljih iz cijele države među kojima je i Petar Dundara sa svojim projektom. Pobjednik natječaja će se saznati 25. svibnja. Više OVDJE!

Na ovogodišnje natjecanje "Ideja godine '21.", deveto po redu, pristiglo je 80  prijava iz čitave Hrvatske, a Petar je ponovno ušao u finale među 10 najboljih. Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a partneri projekta su EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište, Hrvatska zajednica županija, Medijska platforma Poduzetnik i Končar. Finale se održalo online 29. travnja, gdje  su finalisti predstavili svoje poslovne ideje i odgovarali na pitanja članova žirija. Iako nije pobijedio, Petar je svojim ulaskom u 10 najboljih potvrdio kvalitetu svoje ideje. Više OVDJE!

Važno je naglasiti da se Petar Dundara plasirao i prošle godine u oba finala s projektom "Re-book", sustavom za praćenje besplatne posudbe knjiga u timu s učenikom Martinom Šverko pod mentorstvom knjižničarke Majde Milevoj Klapčić.

(Tekst i foto: Laura Kokot, foto: Petar Dundara)

petar dundara laura kokot game of resist student digi award 2021 ideja godine 2021 android digitalna europa srednja škola mate blažine labin