Svestrana Zlata Jurcan Vukelić

Svestrana Zlata Jurcan Vukelić

2.5.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Zlata Vukelić Jurcan, umjetnica iz Rapca, najavila je svoj nastup u Malom kazalištu u petak, pod nazivom Čarobna nit, kao pjesničko–glazbenu i slikarsku večer. U tome je ne samo uspjela, nego je izvrsnom komunikacijom s publikom stvorila ugođaj u kojemu je svaka izgovorena i otpjevana riječ pala na plodno tlo.

Najprije je u hodniku kazališta otvorena izložba njenih slika u tehnici akrila na platnu, a potom je umjetnica pred gledalištem interpretirala svoje pjesme iz zbirke «Toncatilitić». Osim što ih je recitirala, dio ih je i otpjevala jer svoje stihove nerijetko uglazbljuje.

Pri tome je za potrebe jedne izvedbe iz publike pozvala prijateljicu da joj pomogne u duetu, a u drugom slučaju je za ritmičku pozadinu animirala cijelu publiku. Pjesme su, kao i ostale i zbirci, spjevane na cakavici, čakavici, standardnom hrvatskom i talijanskom jeziku.

Uz to, Jurcan Vukelić je, kao standardna članica Vokalnog ženskog sastava Neo, pjevala pjesme iz njihovog repertoara. Gost večeri bio je i Ženski pjevački zbor Rašelinke iz Nedešćine, koji je među ostalima izveo dvije uglazbljene pjesme Jurcan Vukelić, te Muška klapa Labin, koja postoji tek šest mjeseci, ali je pokazuje zavidnu uvježbanost. (R. S. )

 

zlata jurcan vukelić poezija kultura čarobna nit circolo muška klapa labin muška klapa ženska klapa rašelinke ženska klapa rašelinke