Sveobuhvatno o baštini pićanske biskupije

Sveobuhvatno o baštini pićanske biskupije

24.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

PIĆAN - Znanstvenici, njih četrdeset i dvoje, iz Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske okupili su se jučer u župnoj dvorani u Pićnu na otvorenju međunarodnog skupa povodom 50. obljetnice osnutka Državnog arhiva u Pazinu i 220. obljetnice ukinuća pićanske biskupije.
Organizator skupa je pazinski arhiv u suradnji s porečko-pulskom biskupijom, Hrvatskim institutom za povijest, Sveučilištem Jurja Dobrile i Zavodom za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci.

Skup je otvorio predsjednik programskog odbora Robert Matijašić, a pozdravne riječi uputili su ravnatelj arhiva Elvis Orbanić, biskup Ivan Milovan, predstavnica povijesnog instituta Jadranka Neralić, Marli Gonan Božac sa sveučilišta, Sonja Holjevac iz riječkog Zavoda, predsjednica pićanskog Općinskog vijeća Kristina Đurović, pićanski načelnik Ivan Franković i župnik Ivan Kurelović.


- Koristim ovu priliku da najavim suradnju s kolegama iz arhiva u Austriji, Sloveniji, Italiji i Vatikanu u svrhu ujedinjavanja arhivskog gradiva pićansko-istarske provenijencije, kazao je Orbanić.


Održana su predavanja o pravnoj, političkoj, gospodarskoj, kulturnoj i demografskoj povijesti pićanske biskupije, čiji počeci sežu u rani srednji vijek. Pićanština je tema nekoliko današnjih izlaganja koja se održavaju u Gračišću, a općeistarske teme nalaze se na programu sutra, posljednjeg dana rada u Pazinu. Pokrovitelji skupa su ministar kulture Božo Biškupić i istarski župan Ivan Jakovčić.


Prekjučer je u zgradi Općine otvorena izložba fotografija sakralnih objekata s područja bivše biskupije »Sveci svjedoci pobožnosti«. Autori su sudionici skupa Marija Mirković i Vitomir Belaj te Janko Belaj, član Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Nedavno je istim povodom na ulazu u župnu crkvu postavljena ploča u spomen 220. obljetnice dokinuća biskupije s uklesanim riječima posljednjeg pićanskog biskupa Aldraga Antonija dei Piccardija.

Napisao i snimio R. SELAN

Znanstveni skup Pićan baština Državni arhiv u Pazinu Robert Matijašić pićanska biskupija Ivan Milovan