Svećenik Josip Zović bio je omiljen u Kanfanaru, Raši i Ližnjanu. Vijest da se utopio kod Rovinja pogodila je mnoge

Svećenik Josip Zović bio je omiljen u Kanfanaru, Raši i Ližnjanu. Vijest da se utopio kod Rovinja pogodila je mnoge

10.7.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Vijest da je jedan od dva utopljena muškarca u moru kod Rovinja 74-godišnji svećenik iz Kanfanara Josip Zović pogodila je stanovnike tog mjesta jer je Zović bio omiljen. Nažalost, utopio se u srijedu oko 16 sati na plažama Borika, gdje se svakodnevno kupao. Djelatnici hitne bezuspješno su ga oživljavali 50 minuta.

Zović je bio poznat i voljen i u drugim župama gdje je službovao - dugi niz godina u Raši, a zatim kraće u Ližnjanu.

''Mi koji ga poznajemo godinama znamo da se radi o jednom izvanrednom svećeniku koji se isticao uvijek svojom skromnošću, jednostavnošću, a povrh svega dobrotom. Svi ga tako prepoznaju u svim župama u kojima je djelovao. Sigurno da će nam puno nedostajati njegova dobrota, smirenost, jednostavnost i skromnost. Svima je nastojao biti od pomoći i služiti'', prisjetio se svog prijatelja i kolege rovinjski svećenik, monsinjor Vilim Grbac.

Još jedna osoba utopila se u moru u utorak, 7. lipnja u rovinjskom kampu Polari. Kako neslužbeno doznajemo, strani stariji turist preminuo je uslijed srčanog udara.

Upravo s ciljem sprečavanja ovakvih tragičnih događaja te povećanja sigurnosti kupača, Policijska uprava istarska izdala je i nekoliko savjeta oko izbora plaže i ponašanja na moru.

Između ostalog, navode i kako je prilikom izbora plaža važno odabrati onu koja je ograđena s morske strane plutačama koje predstavljaju psihološku granicu i označavaju prostor gdje je kupanje dozvoljeno. Tamo gdje nema plutača savjetuju da se ne pliva na većoj udaljenosti od sto metara od obale. Tu je i savjet o korištenju uređenih plaža na kojima postoji spasilačka služba, odnosno zabrana plivanja na prostorima koji inače predstavljaju plovni put (između otoka). Dodaju i kako je važno pratiti uvjete na moru, posebice u slučajevima kada se to čini na stjenovitim plažama, gdje nailazak valova može dovesti do ozljeđivanja kupača.

U slučaju velikih valova ne treba izlaziti na otvoreno more i udaljavati se daleko od obale. Ne treba ulaziti u vodu pod utjecajem alkohola ili droga, odnosno plivati neposredno nakon obroka.

Ukoliko se u vodi primijeti nekoga u nevolji, odmah treba pružiti ili potražiti pomoć i pozvati policiju na 192.

Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ


Josip zović utapanje tragedija smrt rovinj župa vilim grbac svećenik