Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Labina obilježen Dan Grada Labina

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Labina obilježen Dan Grada Labina

18.8.2015. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Labina u ponedjeljak, 17. kolovoza u Gradskoj galeriji, svečano je obilježen Dan Grada Labina, u znak sjećanja na  1341. Godinu kada je donesen prvi Gradski Statut.

 

Obilježavanje Dana Grada svojom prisutnošću uveličali su istarski župan Valter Flego, zastupnica u Saboru RH Nansi Tireli, državni tajnik u Vladi Republike Mađarske Robert Zsigo, predstojnik Ureda državne uprave Istarske županije Draženko Janjušević, delegacije prijateljskih gradova Baja, Manzano, Idrija i Prag - okrug 15, gradonačelnici istarskih gradova, načelnici labinskih općina te brojni drugi uzvanici, kao i laureati ovogodišnjih nagrada Grada Labina.

 

 

U prigodnom obraćanju gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika naglasio je kako se i u protekloj godinina području Grada Labina intenzivno radilo na kapitalnim ulaganjima.

 

"S punom odgovornošću pristupamo realizaciji projekta pa su tako ove godine u fokusu sportska dvorana Srednje škole Mate Blažine, dječji vrtić na Vinežu, Dom za starije, Kino Labin odnosno Kulturno-obrazovni centar Labin, Zgrada društvenog poduzetništva, Centar „Liče Faraguna“ te Podzemni grad Labin. Ovi projekti financijski su vrlo zahtjevni, ali i važni za unapređenje kvalitete života naših građana. U ovoj godini priprema se projektna dokumentacija, što je velik i složen posao, ali i osnovni preduvjet kako bi se ti projekti mogli prijaviti za financiranje iz EU fondova.


Uređenja fasada, zelenih površina, dječjih igrališta čini kvalitetu života u Labinu boljom od drugih gradova. U svim novim projektima vodili smo se principima energetske učinkovitosti i po tome je Labin vodeći u Hrvatskoj. Proteklih smo godina iznimno puno pozornosti posvetili uređenju zgrada, domova brojnih Labinjana, obnovi njihovih fasada i uređenju okoliša. Ukupni poticaji ostvareni u 2014. i 2015. godini su 7.235.377,97 kuna. Benefit je velik za lokalnu zajednicu jer se njime osim velike uštede za stanare na troškovima obnove, potrošnji energije i održavanju stanova, potiče zapošljavanje i konkurentnost lokalnih tvrtki. Posljednje dvije godine ostvarujemo i poticaje u projektima energetske učinkovitosti obiteljskih kuća od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt ukupnog razvoja Grada  Labina kao dokument koji određuje glavne pravce i ciljeve razvoja Grada Labina te dokumenti prostornog uređenja strateški su dokumenti Grada Labina.

 

Vjerujem da se vizija iz Projekta ukupnog razvoja „Grad Labin – Grad očuvanih tradicionalnih vrijednosti, povijesne i prirodne baštine, prosperitetnog i društvenog razvoja koji kontinuirano podiže kvalitetu življenja – Grad po mjeri čovjeka“, kroz realizaciju posebno kapitalnih razvojnih projekata, kontinuirano nadograđuje i izvršava. U ostvarenju te vizije jedan ne mali korak učinili smo i u proteklih godinu dana.

 

U ovoj godini Grad Labin je kroz bespovratna sredstva svojim poduzetnicima dodijelio svih 400.000,00 kuna koliko je Gradskim proračunom bilo namijenjeno za mjere poticanja i subvencioniranja labinskog poduzetništva, a pravo na potporu i subvencije ostvarilo je 85 zahtjeva labinskih poduzetnika. Labin je više puta zaredom proglašen jednim od najtransparentnijih hrvatskih gradova, što potvrđuje da se zaista trudimo biti servis građanima, ostvarujemo otvoreni dijalog i da smo u tome ukorak s europskim standardima u lokalnoj samoupravi. U konkurenciji sa svih 576 gradova, općina i županija u Republici Hrvatskoj Labin je nagrađen odličnim 5. mjestom.

 

Formalno uključivanje građana u odlučivanje o proračunu jedna je od ključnih novosti u novom Kodeksu fiskalne transparentnosti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Analiza Instituta za javne financije o otvorenosti proračuna hrvatskih županija, gradova i općina, pokazala je da samo pojedini gradovi, među kojima je i Labin, izravno uključuju svoje građane u izradu proračuna, što ukazuje da su to zasad iskoraci, na lokalnim i na razini središnje države.

 

Ostavši dosljedan sebi, i humanom licu grada, Labin je u ovim godina zadržao i izgradio nov, kvalitetan i prepoznatljiv socijalni program kojim godinama pomaže građanima u teškim životnim trenutcima, što je u ovim teškim kriznim godinama iznimno važno. Želimo biti oslonac građanima onda kada im je to najpotrebnije kako bi mogli živjeti s više sigurnosti i dostojanstva.", naglasio je gradonačelnik Demetlika.

 

 

Na svečanoj sjednici gradonačelnik Tulio Demetlika uručio je zlatnu paketu gradu Baii iz Mađarske povodom 10. godišnjice bratimljenja. Dodijeljene su i godišnje nagrade. Dobitnik nagrade za životno djelo je Franko Kos, za izniman doprinos u njegovanju i očuvanju autohtonih svirki i pjesama Labina i okolice te izradi istarskih narodnih instrumenata. Godišnja nagrada povodom obilježavanja 60. obljetnice uspješnog djelovanja u području sporta dodjeljena je NK „Iskra“ Vinež.  Priznanje Grada Labina za gospodarsku djelatnost na području Grada Labina dobila je tvrtka TD MCZ d.o.o. Labin, a Ralf Blomberg dobitnik je zahvale Grada Labina  za uspješnu suradnju s ustanovama i tijelima Grada Labina.

 

Godišnja nagrada Roberto i Daniela Giannini dodijeljena je mladoj znanstvenici Andreini  Belušić iz Rapca, magistrici fizike i geofizike, za znanstvenoistraživački rad "Using a generalized additive model to quantify the influence of local meteorology on air quality in Zagreb".

 

 

Kulturni dio programa svečane sjednice obogatili su mladi labinski glazbenici: Valentino Blasina, student opernog pjevanja na Sveučilištu u Grazu, Nicol Vidak buduća studentica muzičkog konzervatorija u Trstu i Toni Kranjac student Muzičke akademije u Zagrebu. Neizostavni su bili i rabački delfini, djeca iz područnog dječjeg vrtića Pjerina Verbanac u Rapcu, koji su recitirali na cakavštini i plesali balun.

 

Protekli je tjedan bio obilježen bogatim programom povodoma dana grada, tako u petak, 14. kolovoza, u Crkvi uznesena Blažene Djevice Marije građani grada Labina mogli su uživati u klasičnom koncertu vrhunskog talijanskog glazbenika Alfreda Tisocca, a u subotu je na Veliku Gospu održana i tradicionalna noć Grada Labina gdje su brojnu publiku na labinskom trgu zabavljali Dražen Zečić, Night express band te lokalni izvođači.

 

Link

 

 

dan grada labina svečana sjednica demetlika politika svečana sjednica