Svečanom podjelom diploma obilježen završetak primjene PATHS-RASTEM programa u PŠ Kature

Svečanom podjelom diploma obilježen završetak primjene PATHS-RASTEM programa u PŠ Kature

13.6.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U ponedjeljak, 06. lipnja 2011.g. s učenicima i njihovim roditeljima svečano je obilježen kraj višegodišnje primjene PATHS-RASTEM programa u PŠ Kature. Učenicima i učiteljicama je koordinatorica projekta za područje Grada Labina, školska psihologinja Hana Šiljan Bembić, uručila prigodne diplome kao prvoj generaciji koja je uspješno završila ovaj program. Tom se prilikom zahvalila svim učenicima i njihovim roditeljima na sudjelovanju u ovom projektu. Posebno se zahvalila učiteljicama koje su uz puno entuzijazma program provodile u svojim razredima posljednje četiri školske godine, učiteljici Elidi Stemberga (4.a razred)  i učiteljici Tatjani Blašković (4.b razred).

PATHS - RASTEM je sveobuhvatan program za promicanje emocionalne i socijalne kompetencije i smanjivanja agresije i nasilnih ponašanja u ranoj osnovnoškolskoj dobi. Kod djece promiče povećanje samokontrole, bolje razumijevanje osjećaja i emocionalnih stanja, vještine rješavanja problema u međuljudskim odnosima, bolje odnose s vršnjacima te daje poseban naglasak na razvoj samopoštovanja djece. Ovaj inovativni kurikulum za djecu u vrtiću i nižim razredima osnovne škole (5 do 12 godina) mogu koristiti odgajatelji, učitelji i stručni suradnici kao višegodišnji, kontinuirani prevencijski model.

U Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar" Labin-Područnoj školi Kature, te u Osnovnoj školi iz Poreča ovaj se program provodio kao pilot projekt s ciljem utvrđivanja  efikasnosti ovakvog oblika rada s učenicima te mogućnosti daljnje primjene u drugim školama. Kontrolne grupe (grupe u kojima se nije provodio projekt radi usporedbe rezultata) su  bila dva odjeljenja učenika iste generacije osnovne škole iz Poreča i dva odjeljenja učenika OŠ Matije Vlačića iz Labina. Projekt je financiran od strane Istarske županije, Grada Labina i Grada Poreča. Vodio se kao dio suradnje Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Centra za prevencijska istraživanja Pennsilvania State Sveučilišta iz SAD-a. Dio je šireg, znanstvenog projekta Zajednice koje brinu čiji je nositelj prof.dr.sc.Josipa Bašić.

Učenici su ovaj program izuzetno pozitivno prihvatili i s užitkom savladavali njegove sadržaje. Evo i nekih učeničkih dojmova o ovom programu: U PATHS-u mi se puno toga svidjelo, a najviše su mi se svidjeli istiniti događaji koje nam je učiteljica pričala. Sve mi je bilo dobro i ništa ne bih promijenila.; Meni se u PATHS-u sviđalo kad nam je učiteljica čitala priče i kad smo pričali o problemima; Na PATHS-u mi se najviše sviđalo kad smo govorili kako se osjećamo i zašto.; U PATHS-u ne želim ništa promijeniti. Želio bih imati PATHS i u petom razredu.

Primjena PATHS- RASTEM programa ne završava s ovom generacijom. U ovoj je školskoj godini projekt krenuo s eksperimentalnom primjenom u još pet škola Istarske županije te u školama Primorsko-goranske županije i Grada Zagreba s ciljem njegove daljnje validacije i lobiranja za postepeno uvođenje u sve osnovne škole u Republici Hrvatskoj. Za jesen se planira uvođenje ovog programa i u naš labinski vrtić u dvije odgojno-obrazovne grupe iz centralnog vrtića gdje će ga primjenjivati njihove odgajateljice i stručni tim.

Hana Šiljan Bembić, koordinatorica PATHS projekta za područje Grada Labina

oš ivo lola ribar pš kature eu paths edukacija hana šiljan bembić projekt