Svečano otvoren obnovljeni most preko rijeke Raše u Potpićnu

Svečano otvoren obnovljeni most preko rijeke Raše u Potpićnu

5.12.2017. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Nedavno obnovljen i stavljen u funkciju most preko rijeke Raše, u utorak su svečano otvorili župan Valter Flego, ravnatelj Županijske uprave za ceste Robi Zgrablić te direktor tvornice kamene vune Aleks Fonović. Pridružili su im se načelnik Općine   Pićan, Ivan Franković te zamjenik načelnika Općine Kršan, Roman Carić, budući da most povezuje ove dvije općine te je ujedno i jedini put do industrijske zone u Pićnu.

„Radovi na sanaciji mosta preko rijeke Raše pokrenuti su zbog dotrajalosti i oštećenja te time i posljedične nesigurnosti korištenja istog. Prometna povezanost s poslovnom zonom Pićan odvijala se putem privremenog nasipa preko rijeke Raše. Iako ovaj projekt nije bio tehnički jako zahtjevan, došlo je do nepredviđene situacije zbog nabujale rijeke u rujnu koja je odnijela privremeni nasip zbog čega je bilo potrebno pronaći alternativni put do industrijske zone. Slijedom navedenog Županijska uprava za ceste Istarske županije dopustila je promet teških vozila preko lokalnih cesta koje nisu uvjetne za teški promet a sve u cilju da se omogući nesmetan proizvodni proces u industrijskoj zoni te se ovim putem zahvaljujemo i mještanima koji svakodnevno koriste te lokalne ceste. Nakon regulacije vodostaja rijeke Raše obnovljen je razrušeni nasip te uspostavljena predviđena prometna povezanost. Uz obnovljeni most izvedena je pješačka staza kako bi se osigurao nesmetan i siguran prolaz pješaka preko rijeke Raše izjavio je Robi Zgrablić, ravnatelj ŽUC-a.

Mještani okolnih sela jedno su vrijeme bili odsječeni te su do glavne prometnice putovali obilaznim pravcem. Načelnici su izrazili zahvalnost svima na strpljenju te razumijevanju za prometne probleme. „Drago nam je da niti u jednom trenutku normalno funkcioniranje svih gospodarskih subjekata u industrijskoj zoni nije bilo ugroženo“, rekao je načelnik Franković.

Izražavam zadovoljstvo zbog obavljene sanacije mosta te pogotovo zbog činjenice da je uz most izvedena i odvojena pješačka staza te će sigurnost svih sudionika u prometu od sada će biti na znatno višoj razini“, zadovoljno je izjavio načelnik Runko.

Iznos investicije je dva milijuna kuna (s PDV-om) iz proračuna ŽUC-a, a tvrtka Rockwool Adriatic za tu je namjenu donirala 200 tisuća kuna. „Naša je tvornica najveći generator prometa, ali nismo jedini i ovo je važna županijska cesta, no, kao odgovorna tvrtka odlučili smo financijski poduprijeti ovaj projekt. Mi kao veliki pokretač gospodarskih aktivnosti i jedan od najvećih izvoznika u Hrvatskoj već godinama smo prepoznati kao pouzdan partner koji radi na dobrobit zajednice“, izjavio je Aleks Fonović, direktor tvornice kamene vune.

Župan Valter Flego osvrnuo se na pitanje izgradnje alternativne ceste Išišće - Kloštar. „I situacija s ovim mostom pokazala je da je ta alternativna cesta potreba. Ušla je u takozvani master plan hrvatskih cesta koje će se u narednom periodu izgraditi. Skratit će put iz pravca Učke do industrijske zone u Pićnu za oko osam kilometara. Brojne će tvrtke i cijela lokalna zajednica osjetiti korist od ove obilaznice. Sigurnost mještana će se podignuti na višu razinu te će se smanjiti i buka od prometa. Financijski će se pozitivno odraziti na prijevoznike zbog manje potrošnje goriva i vremenski će skratiti put. Neupitno će pridonijeti zaštiti okoliša zbog manjih emisija CO2 od ispušnih plinova vozila“, zaključio je župan Flego.

Da podsjetimo kako je zbog velikih količina oborina, koje su se slile na naše područje početkom rujna, na slivu nabujala rijeka Raša. Jaka bujica je tada odnijela privremeni nasip preko rijeke Raše kod Potpićna, gdje je bio izgrađen privremeni nasip za prijelaz vozila dok je trajala obnova mosta. Ispod nasipa nalazila se cijev za protok vode širine jednog metra, međutim, nedovoljno da primi bujičnu vodu. Taj je most na cesti Potpićan-Tupljak tada bio jedina veza za teretni promet obližnje tvornice Rockwool u kojoj je prijetilo zaustavljanje proizvodnje s obzirom da teretni promet odvijao preko srušenog nasipa. Most se krenuo popravljati jer je statički postao nestabilan uslijed velikog teretnog prometa budući da se preko njega u tvornicu doprema sirovina. Tada je vodomjer Hrvatskih voda na mjernoj postaji "Karbuna-Sepčići" evidentirao nagli porast vodostaja kada se u samo nekoliko sati razina vode popela s osam na čak 267 centimetara. (Adriano ŠĆULAC)

 

 

most rijeka raša tupljak