Svečano otvoren 21. Labinski uzlet likovnosti, rad Ljiljane Vlačić proglašen najboljim

Svečano otvoren 21. Labinski uzlet likovnosti, rad Ljiljane Vlačić proglašen najboljim

11.8.2017. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Na svečanom otvorenju 21. Labinskog uzleta likovnosti, stručni ocjenjivački žiri u sastavu Gorka Ostojić Cvajner, povjesničarka umjetnosti, Mladen Lučić, likovni kritičar te Klaudija Barbić, dizajnerica vizualnih komunikacija, od dvadest i tri umjetnička rada, ocjenio je onaj labinske umjetnice Ljiljane Vlačić najboljim te ga nagradio otkupnom nagradom od sedam tisuća kuna, a drugu je nagradu osvojio rad mlade umjetnice Sunčane Simichem, koja je nagrađena samostalnom izložbom u labinskoj Gradskoj galeriji.

Ovogodišnja tema uzleta bila je Labinska cakavica koja se nadograđuje na projekt Grada Labina za očuvanje i promoviranje izvorne govorne riječi. Zoran Rajković, zamjenik gradonačelnika Grada Labina službeno je ovogodišnji Uzlet proglasio otvorenim.

Prisutne je prigodnim govorom pozdravila i Gorka Ostojić Cvajner, osvrnuvši se na ranije postave Likovnog uzleta. Podsjetila je kako je sve Uzlete vodila struka. Brinula je o kontinuitetu, inzistirala na estetskoj dimenziji i na provokativnosti tema, ustrajala na obrani tradicionalnih medija i izričajnih oblika, ali je i podržavala svaku ozbiljnu novu ideju koja je pokazivala odmicanje od ustaljenih forma u kiparstvu i u slikarstvu.


Loredana Ružić Modrušan pročitala je pismo Branke Arh, uz Maju S. Franković, izbornice ovogodišnjeg Labinskog uzleta likovnosti, koja je bila spriječena prisustvovati otvorenju, te se prisutnima obratila pisanim riječima. -Kako je govor  oduvijek stvarao čovjek da bi izrazio sebe, svoj identitet, svoju bitnost, svoje jedinstvo s ljudima, svoju potrebu za komunikacijom s prostorom i vremenom. Projektu Grada Labina za očuvanje i promoviranje labinske cakavice,  izvorne govorne riječi koja je uspjela sačuvati zvučne odjeke svoga trajanja na istarskome prostoru, pridružili su se ove godine i labinski likovni umjetnici okupljeni na 21. Labinskom uzletu likovnosti: labinjonsku cakavicu izgovorili su na svoj način (crtom, bojom, oblikom), izvukli su je iz naslaga svojega stvaralačkog bića kao svoj vizualni odraz, dali su joj vlastito značenje, vlastiti kreativni impuls, bilo osobnoga života i iskustva likovnoga stvaranja, prikazali su je kao vlastiti signum sporazumijevanja sa svijetom i svemirom- zapisala je Branka Arh.

Posjetitelje je na otvorenju svojim pjevanjem dirnula i mlada labinska pjevačka nada Romina Peti.

Labinski uzlet likovnosti, je likovna manifestacija koju je 1996. godine pod stalnim pokroviteljstvom Grada Labina utemeljio akademski kipar i slikar Josip Diminić sa suradnicima.

Uzlet je iz godine u godinu brojem umjetnika rastao, podmlađivao se putem, ali se i sa dignitetom i zahvalnošću opraštao s onima koji uvijek odlaze prerano.

 

ljiljana vlačić čabinski uzlet likovnosti sunčana simichen kultura