Svečano obilježeno 30 godina bratimljenja Labina i talijanskog Sospirola

Svečano obilježeno 30 godina bratimljenja Labina i talijanskog Sospirola

28.10.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ovoga tjedna u talijanskom Sospirolu svečano je obilježena velika 30. obljetnica bratimljenja između Labina i Sospirola. Delegaciju Labina na obilježavanju predstavljali su Eni Modrušan, predsjednica Gradskog vijeća, Daniela Mohorović, predsjednica Zajednice Talijana u Labinu te Tullio Vorano, predsjednik Izvršnog odbora Zajednice Talijana Labin.

Obilježavanje obljetnice započelo je 24. listopada 2022. u Sospirolu u 9,30 sati na njihovom glavnom trgu Lexy, na kojem se nalazi i spomenik poginulim žrtvama rada. Okupljenim učenicima njihove Srednje škole, aktivistima-veteranima koji su dosad bili nositelji aktivnosti bratimljenja te gradonačelnicima koji su u proteklom razdoblju njegovali bratimljenje (Renzo Poloni, Renzo Crosato, Massimo Tegner) obratila se ponajprije prof. Sara Viel, glavna organizatorica obilježavanja i ujedno moderator susreta koja je objasnila svrhu okupljanja i naznačila kako je namjera Općine upoznati najmlađe sa suštinom i ciljevima bratimljenja i postepeno prenijeti na njih obvezu njegovanja i unapređivanja uspostavljenih odnosa.

Mario De Bon, gradonačelnik Sospirola u vrlo nadahnutom govoru naveo je da je praksa bratimljenja uvedena u Europi nakon Drugog svjetskog rata kako bi se razne zajednice međusobno upoznale, zbližile i surađivale. Naglasio je kako bratimljenje ima i danas svoj značaj i svoju svrhu jer doprinosi širenju europskih vrijednosti i stvaranju onakve zajednice kakvu želimo s puno međusobnog uvažavanja i razumijevanja.

Renzo Poloni, bivši gradonačelnik i potpisnik bratimljenja s ondašnjim gradonačelniko Labina, Marinom Brkarićem, iznio je ukratko povijest bratimljenja Labina i Sospirola. Rekao je da to bratimljenje nije izmišljeno već počiva na zajedničkoj tradiciji rada, osobito na onu iz tridesetih godinama prošlog stoljeća, kada je više stotina Sospiroleza došlo raditi u raški rudnik. Na današnji dan 1981. grupa bivših rudara iz Sospirola i okolice, na poticaj novinarke Tine Merlin, došlo je u posjet labinskim rudnicima i uspostavljena je suradnja koja je potom osnažena, na današnji dan 1992. popisivanjem povelje o bratimljenju. S obzirom da je tada Labin imao značajnih problema s izbjeglicama uslijed Domovinskog rata Sospirolo je u više navrata pružio materijalnu pomoć u vidu živežnih namirnica, a posebno u lijekovima; zaključio je Poloni u svom obraćanju.

Eni Modrušan, predsjednica Gradskog vijeća, na talijanskom je jeziku pozdravila  nazočne i naznačila vrijednosti bratimljenja sa željom da se ono i ubuduće nastavi.

Tullio Vorano naveo je kako su odnosi Sospirola i Labina započeli osamdesetih godina 19. st. dolaskom Belluneza na rad u rudniku u Krapnu, a Daniela Mohorović, pozdravila je skup i poručila kako Zajednica Talijana Labin njeguje svijetle rudarske tradicije. Posljednjih petnaest godina, zajedno s kulturnim klubom „Istria“ u Trstu, redovito obilježava najveću rudarsku tragediju od 28.2.1940. kada je u raškom rudniku poginulo 185 rudara. Ponosi se što je unuka rudara emigranta iz Italije i zaželjela je da se bratinski odnosi Labina i Sospirola nastave.

Skup je zaključila Sara Viel koja je najavila kazališnu predstavu 28. listopada u njihovom Kulturnom centru s nazivom „Via Albona“ posvećenoj bratimljenju, zatim prezentaciju knjige Ferdinanda Offellija „La vita e lotta - Giovanni Pippan da Albona a Chicago” 11. studenoga te pozvala Eni Modrušan i jednog učenika da polože cvjetne aranžmane pred spomenik poginulim žrtvama rada.

bratimljenje sospirolo