Svečano obilježen dvadeseti rođendan labinske osnovne glazbene škole Matko Brajša Rašan

Svečano obilježen dvadeseti rođendan labinske osnovne glazbene škole Matko Brajša Rašan

13.12.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

LABIN - Do posljednjeg mjesta ispunjena dvorana kina Pučkog otvorenog učilišta, pljeskom nagrađen svaki nastup i bezbrojna škljocanja fotoaparata ponosnih roditelja samo je djelić atmosfere slavljeničkoga koncerta polaznika labinske Glazbene škole »Matko Brajša Rašan«. Na godišnjicu rođenja velikog skladatelja i zborovođe prije dva desetljeća počela je s radom osnovna glazbena škola, isprva u sastavu Narodnoga učilišta iz Pazina, a potom kao jedan od odjela labinskoga učilišta.

Prisjećajući se tih pionirskih vremena, tadašnja njegova ravnateljica Ljiljana Vale rekla je da je škola, koja danas broji šest odjeljenja - za klavir, gitaru, harmoniku, saksofon, flautu i klarinet, prvi pijanino dobila »na revers« od jednog rabačkog hotela.

Tijekom dvadeset godina kontinuiranog rada osnovno glazbeno obrazovanje u ovoj je ustanovi steklo petsto mališana s Labinštine, od kojih su neki nastavili pohađati i srednju glazbenu školu te akademiju i naposljetku se vratili u svoju školu, sada kao profesori. O toj instituciji danas govorila je Danijela Mohorović, sadašnja ravnateljica učilišta, pod čijim okriljem škola i djeluje.

Ove školske godine upisano je 150 učenika te tridesetero djece predškolskog uzrasta koja pohađaju novu glazbenu radionicu kod profesorice Đenane Levak. Zaposleni su i novi profesori, a kronični problemi s prostorom mogli bi se, kako je u svome obraćanju okupljenima istaknuo gradonačelnik Tulio Demetlika, riješiti već iduće godine ustupanjem uskoro slobodnog prostora Gradske knjižnice.


Tijekom pozdravnih govora nisu zaboravljeni ni prvi profesori, Marijano Atanasković i Olga Knapić, kojima su uručena prigodna priznanja.
Nakon zahvale svima koji su pomogli u radu i realizaciji koncerta, voditeljica škole Melita Lasek ustupila je pozornicu učenicima i njihovim mentorima koji su pokazali zavidno glazbeno umijeće.

Na repertoaru su se tako našla djela Arsena Dedića, Paula McCartneya, Dmitrija Šostakoviča, Bele Bartoka, nezaobilaznog Mozarta te tradicionalne pjesme poput »Večeras je naša fešta« koju je osmogodišnji Roni Bertoša uz pratnju profesora Tončija Trinajstića izveo na saksofonu.

Najviše simpatija publike izazvali su najmlađi, polaznici glazbene radionice, a veliki talent višestruko nagrađivanih pijanistica Roberte Prelčec, Nicole Vidak, Petre Runko i Katarine Mucić nagrađen je dugotrajnim pljeskom. Posebna atrakcija bila je posljednja točka učenika, nastup harmonikaškog orkestra pod dirigentskom palicom profesora Nikole Lovrinića, a iznenađenje na kraju priredili su profesori, koji su zajednički izveli dvije Piazzoline skladbe.

Napisala i snimila S. ZLOIĆ

 

Foto: Kvartet harmonika s prof. Karmen Brajuha 

OGŠ Matko Brajša Rašan glazbena škola Melita Lasek obljetnica Demetlika Roberta Prelčec Petra Runko Nikola Lovrinić Marijano Atanasković Olga Knapić