Svečano obilježen Dan Grada Labina

Svečano obilježen Dan Grada Labina

18.8.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, održanoj na predivnoj lokaciji Špine u starogradskoj jezgri, obilježen je Dan Grada Labina, u znak sjećanja na prvi Gradski Statut, donesen 17. kolovoza 1341. godine.

Nakon otpjevane državne himne i svečane pjesme „Krasna zemljo“ koje su izveli sopranistica Vanja Zelčić uz pratnju profesora Vladimira Babina goste, uzvanike i vijećnike pozdravila je predsjednica Gradskog Vijeća, Eni Modrušan.

„Ove godine obilježavamo 30 godina  uspostavljanja sadašnjeg sustava lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj definiran novom teritorijalnom podjelom a  oživotvoren provedbom prvih lokalnih izbora 1993.godine. Gradovi i općine dobili su svoja prva gradska i općinska vijeća i gradonačelnike, odnosno načelnike

Kako oblikovati pravi put kvalitetnog razvoja, prepoznati nedostatke ali i prednosti , uvažavajući prirodno ali i povijesno nasljeđe, u cilju zadovoljavanja potreba i želje naših sugrađana i svih subjekata u Gradu. Pitanja su to i teme koje su zaokupljale ondašnje  a i danas zaokupljaju predstavnike lokalne vlasti. Ovih 30 godina postojanja zasigurno ne čine epohu. Ali imaju svoju težinu i vrijednost kada je riječ o napretku našega Grada.

A Danas…Danas slike našega Grada govore više od riječi. Danas službeni statistički podaci govore da je labinsko gospodarstvo u velikom uzletu, a broj poduzetnika i njihova dobit već nekoliko godina značajno rastu. Labin pet puta u finalu i četiri titule za najbolji u kategoriji srednjih gradova u RH za obrazovanje i demografiju. Labinu u Bruxellesu dodijeljena nagrada za osvojeno drugo mjesto europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti u 2023.

 Zato sa ovoga mjesta upućujem zahvalu svima koji su u prethodnim mandatima iz pozicije gradskih vijećnika, iz pozicije čelništva Grada, gradonačelnicima, ali i svima onima koji su svojim radom, zalaganjem, i aktivizmom doprinosili razvoju našega Grada i boljem i kvalitetnijem životu u ovoj našoj zajednici punoj mogućnosti, potencijala i ljepote.“  - zaključila je predsjednica Gradskog vijeća Grada Labina, Eni Modrušan

Nakon govora predsjednice Gradskog vijeća, Dan Grada Labina čestitali su i istarski župan Boris Miletić, Emil Daus u ime saborskih zastupnika iz Istre, izaslanik Vlade RH, državni tajnik Ivan Bubić te Piotr Kuczera, gradonačelnik poljskog Rybnika u ime svih prijateljskih gradova.

Bila je ovo prilika i za premijerno prikazivanje filma o proteklih 365 dana u našem gradu koje su zaista obilježili veliki projekti.

Kroz dekade iskušenja do razvijenog grada diverzificiranog gospodarstva

Zanimljiv video i impresivne snimke razvoja projekata u svega godinu dana, bio je uvod u govor gradonačelnika Glavičića koji se na samom početku zahvalio svim dosadašnjim predsjednicima gradskoga vijeća, vijećnicama i vijećnicima u svim dosadašnjim sazivima na aktivnom i odgovornom sudjelovanju u donošenju odluka koje su definirale smjer razvoja Labina.

„Zahvalio bih se i svojim kolegama i prethodnicima na čelu našeg grada pokojnom Marinu Brkariću, Brunu Hrvatinu i Tuliu Demetliki. Svatko je od njih dao dio sebe da bismo mi danas imali čast da u ovoj generaciji upravljamo naslijeđenim resursima.

U svim tim dekadama, iskušenja su bila teška, ali mudrim upravljanjem Labin se polako ali sigurno nakon teških 90-tih godina dizao iz pepela. Možda bitno drugačije od ostatka Istre, danas Labin sa svojim prirodnim zaleđem, svim općinama Labinštine ima gospodarstvo koje već danas ima onu komponentu kojoj bi trebao težiti svaki grad – diverzificirano gospodarstvo.“ – istaknuo je labinski gradonačelnik te nastavio u svom prepoznatljivom tonu.

„Najveća iskušenje svih nas kako u privatnom, tako u javnom sektoru je nedostatak radne snage. Jedini pravi put prema rješavanju toga problema je aktivna suradnja lokalne zajednice i gospodarstva bitnijim mjerama za pomoć mladima pri rješavanju stambenog pitanja, postizanje čim veće fiskalne autonomije kako bi se prihod, odnosno dobit stvorena u Labinu u čim većoj mjeri u Labinu i reinvestirala.

Naglasio bih još jedan gorući problem o kojem treba javno progovoriti: svatko od nas prije ili poslije ima potrebu za zdravstvenim sustavom, policijom, vatrogascima, smještajem djece u jaslice ili vrtić, svojih roditelja u Dom.

Nevezano od toga jesu  li gradske, županijske ili državne službe, one su potrebne svima nama. Zato pokušavamo suradnjom i sa svim općinama Labinštine, kao i županijskim institucijama zajedno ulagati u objekte ali i kadrove na području Grada.“ -istaknuo je Gradonačelnik napomenuvši kako počinje projektiranje energetske obnove zgrade RIŠ-a i MUP-a, tijeku je rekonstrukcija zgrade Hitne pomoći u Labinu, zgotovljena je izgradnja pomoćnog nogometnog igrališta na Vinežu kao i ceste kroz Kapelicu i državna cesta, odnosno Pulska ulica u blizini naselja Starci kao primjeri dobre suradnje Grada i različitih institucija

Ipak postoji jedan projekt i jedna osoba…

„Ipak, postoji jedan projekt koji je godinama bio visoko na listi želja velikog broja Labinjanki i Labinjana. Nešto što nedostaje desetljećima Labinu kako bi potvrdio  da je human i da zna brinuti o građanima treće životne dobi.

U realizaciju toga projekta ušao sam punim srcem, priznati ću, čak i dječački naivno. U rukama sam imao glavni projekt i parcelu, bio uvjeren da mogu krenuti u izgradnju. Nažalost, prepreke su se nizale jedna za drugom. Kada smo uspjeli uspješno riješiti problem vlasništva započela je pandemija COVIDA-19 i usporila cijeli svijet pa tako i nas.

Baš tada kada je sve bilo na pauzi, donio sam sam sa sobom konačnu odluku kako idemo do kraja, i danas sa zadovoljstvom mogu reći - Dom za starije Labin u potpunosti je gotov. Zahvalio bih svima koji su na bilo koji način pripomogli na tom putu, Istarskoj županiji na prihvaćanju sufinanciranja isplate kredita u idućim godinama u iznosu od 50%.“ – istaknuo je gradonačelnik te emotivno nastavio.

„Ali ipak, dozvolite mi slobodu da izdvojim jednu osobu koja je iznijela ovaj težak projekt na svojim leđima od početka do kraja, naša gradska pročelnica, Anamarija Lukšić.  Mislim da bi bilo gubljenje vremena predstavljati je svima Vama, ali zamolio bih Vas sve zajedno za jedan aplauz zahvale osobi koja je privela kraju najveći projekt grada Labina u samostalnoj Hrvatskoj. Anamarija, fala ti. Koristim ovu svečanu prigodu da naglasim da su ljudi poput naše Anamarije, ključ svih uspjeha Grada Labina zadnjih nekoliko godina.“ -naglasio je Valter Glavičić te na domoćoj cakavici emotivno zaključio govor.

„Naš Labin lepo hodi napred, najveć fala našemu mićemu šloveku kroz čigove ruki pasoju teške fadigi. Sako leto grod je se lepci i lepci i provi  je gušt živet va Labine.

Ali svojni ne smemo zobit jeno stvor, najveći valor našega groda su ljudi, jušto takovi kakovi so. Svet se vreda kambjiva, sa sen ten se treba znat nosit. Jušto zato neka nan bude semi skupa vajka na mente da sačuvamo dio sebe, svoj zajik, naš način življenja i saki naš kantunić. Dajmo si skupa kuraja, budimo si dobri i tendimo jeni drugeh kako robi.

Drage moje Labinjanke i Labinjani Sretan Van semi skupa Don našega Groda!“ – zaključio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić koji je uz predsjednicu Gradskog vijeća Eni Modrušan podijelio i nagrade i priznanja ovogodišnjim laureatima.

Podsjetimo nagrada za životno djelo dodijeljena je Emilu Bobanoviću Ćoliću, a godišnja nagrada Grada Labina ŽRK  „RUDAR“ Labin.   Zahvala za dugogodišnji humanitarni rad i trud u prikupljanju sredstava za razne potrebe u „starom kraju“ dodijeljena je Udruzi Istrian American Charities Association iz New Yorka te Diegu Zandelu za književno stvaralaštvo i roman „Una storia Istriana“.

Gradska priznanja uručena su Obrtu za proizvodnju keramičkih proizvoda „Merania“, Obrtu za ugostiteljstvo FM Labin (Pizzeria Rumore, Restoran Kvarner) te gospodinu Franku Zidariću.

Svi laureati predstavljeni su kroz poseban kratki film snimljen njima u čast.

U ime ovogodišnjih laureata, kratko se prisutnima obratio i zahvalio Igor Miletić, predsjednik ŽRK Rudar.

Svečanu sjednicu vodila je Loredana Ružić Modrušan, a u svečanom dijelu sjednice nastupili su sopranistica Vanja Zelčić, Vladimir Babin, Marko Fortunato te Radojka Šverko koja je nakon sjednice održala i predivan koncert na istoj lokaciji.

Sjednicu uveličali brojni dužnosnici

Valja istaknuti kako su ovogodišnju svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Labina uveličali brojni domaći i strani dužnosnici.

Sjednicu su uz gradske vijećnike Grada Labina, gradonačelnika Valtera Glavičića, zamjenicu Federiku Mohorović Čekada uveličali izaslanik Vlade RH, državni tajnik Ivan Bubić, istarski župan Boris Miletić, zamjenik župana Tulio Demetlika, saborski zastupnici Emil Daus i Marin Lerotić ali i brojni strani i domaći gradonačelnici odnosno načelnici. Tako su prisutni bili načelnici općina Labinštine, Irene Franković, načelnica Općine Sv. Nedelja, Glorija Paliska, načelnica Općine Raša, Dean Močinić, načelnik Općine Pićan te predsjednik vijeća Općine Kršan, Lucijan Mrzlić. Uz njih, svečanost su uveličali i gradonačelnici istarskih gradova, Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča i Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja te zamjenica gradonačelnika Novigrada, Vivijana Fakin, zamjenik gradonačelnika Rovinja, David Modrušan, zamjenik gradonačelnika Buja, Corrado Dussich, zamjenik gradonačelnika Pule, Bruno Cergnul, zamjenik gradonačelnika Umaga, Mauro Jurman. Prisutni su bili i načelnici istarskih općina Barban, Ližnjan, Marčana, Cerovlje, Dalibor Paus, Marko Ravnić, Predrag Pliško i Elvis Šterpin.

Uz njih, sjednici su prisustvovali i predsjednik Talijanske unije u Rijeci, Maurizio Tremul, te brojne delegacije Labinu prijateljskih gradova iz gotovo čitave Europe. Tako su svečanost uveličali delegacija Saint Valliera iz Francuske na čelu s gradonačelnikom Alain Philibertom, delegacija poljskog Rybnika na čelu s gradonačelnikom Piotrom Kuczera, delegacija poljskog Zabrza na čelu s gradonačelnicom Malgorzatom Manka Szulik, delegacija Banovića iz BIH na čelu s načelnikom Begom Gutićem, delegacija mađarske Baje na čelu s Miklošom Hajdu, zamjenikom gradonačelnice, delegacija talijanskog Manzana na čelu s gradonačelnikom Pietrom Furlaniem te delegacija slovenskog Trbovlja.

dan grada labina svečana sjednica