Svečano i dostojanstveno obilježen 175. rođendan Giuseppine Martinuzzi

Svečano i dostojanstveno obilježen 175. rođendan Giuseppine Martinuzzi

15.2.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Sinoć je u Gradskoj knjižnici Labin, u organizaciji Grada Labina i Gradske knjižnice, prigodnim programom obilježena 175. godišnjica rođenja Giuseppine Martinuzzi, labinske revolucionarke, pjesnikinje, učiteljice.

Nakon uvodne riječi dogradonačelnice Federike Mohorović Čekada, večer Giusepppini Martinuzzi u čast otvorio je Mješoviti pjevački zbor Giuseppina Martinuzzi Zajednice Talijana Labin. U nastavku programa profesor Tullio Vorano održao je kratko predavanje Giuseppinina materijalna ostavština Labinu koje se dotiče povrata jednog dijela Giuseppinine knjižnice, izdvojenog i pohranjenog u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci.

O životu i djelu Giuseppine Martinuzzi izlagale su dobro upućene učenice osmog razreda  Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ Selina Karić i Katarina Gobo pod mentorstvom profesrice Jasmine Beloč.

U najboljem svjetlu predstavile su se i labinske pjesnikinje Neda Milenkovski, Rina Miletić i Bruna Gobo koje su i ovoga puta vrlo emotivno kazivale svoje stihove. U poetskom dijelu sudjelovali su i učenici Osnovne škole Matije Vlačića Cristianna Licul i Dino Peruško pod mentorstvom profesora Deana Nestorovića i Klaudije Blašković.

Podršku u organizaciji ove večeri posvećene Giuseppini Martinuzzi dalo je Vijeće talijanske nacionalne manjine Grada Labina i Zajednica Talijana Labin.

Ujedno su danas  predstavnici Grada Labina i Zajednice Talijana Labin položili vijenac na grob Giuseppine Martinuzzi na Gradskom groblju Labin.

giuseppina martinuzzi giuseppini martinuzzi u čast poezija poetska večer kultura zajednica talijana labin