Svečana akademija Vlačićevaca: Ponosno, kreativno i dojmljivo obilježili Dan škole i 500-ti rođendan najslavnijeg Labinjana

Svečana akademija Vlačićevaca: Ponosno, kreativno i dojmljivo obilježili Dan škole i 500-ti rođendan najslavnijeg Labinjana

4.3.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Jučer, 03. ožujka na dan rođenja Matije (Frankovića) Vlačića Ilirika našeg slavnog sugrađanina, velikana hrvatske i njemačke reformacijske misli, utemeljitelja protestantske hermeneutike i discipline crkvene povijesti, započelo je obilježavanje jubileja, 500. godišnjice njegovog rođenja.

Obilježavanje koje će potrajati sve do listopada započelo je polaganjem vijenca na spomeniku Matije Vlačića, rad akademskog kipara Mate Čvrljka. U prigodi polaganja, povjesničar Tullio Vorano iznio je podatke o životu i djelu ovog slavnog Labinjana.

Svečanost proslave Dana škole koja nosi ime Matije Vlačića bila je središnji događaj jučer započetog obilježavanja. I zaista, na oduševljenje svih prisutnih, u prepunom ulaznom holu škole, učenici, profesori i djelatnici škole upriličili su sadržajan  i zanimljiv program.

Na samom početku, ravnatelj Osnovne škole Matije Vlačića, Edi Juričić istaknuo je:

„Velika nam je čast što obilježavanje 500-te obljetnice Matije Vlačića Ilirika počinje upravo u našoj školi.  Jedina smo osnovna škola u Hrvatskoj koja nosi njegovo ime i na to smo ponosni. Čitava školska godina 2019./2020. posvećena je ovom velikanu. Kroz nastavne programe provodili smo brojne projekte. Ovo danas je tek dio aktivnosti kojima se bavimo u ovoj školskoj godini. Pohvaljujem i učitelje koji su aktivnosti odrađivali i za vrijeme dugotrajnog  štrajka koji  koncem prošle godine. Zahvaljujem se i roditeljima, a poglavito učenicima koji su s entuzijazmom i voljom prihvatili ideje i zajedno s učiteljima ih realizirali.“

„Kao bivši učenik ove škole zahvaljujem se  svojim profesorima koji su nas sve koji smo pohađali ovu školu osim redovnog školskog programa,, naučili i životu  i na tome im hvala. Velika pohvala svima koji su tijekom proteklih mjeseci živjeli sa Vlačićem , učili i pripremali se za današnji dan. Ovo danas je dokaz  vašeg entuzijazma oko realizacije ovog projekta.

U postavljanju ciljeva ove jubilarne 500-te obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika primarna zadaća nam je da po završetku svih planiranih događanja baš svako dijete, svaki učenik u Labinu upozna Matiju Vlačića. Danas kada vidim ovu djecu ovdje, uvjeren sam kako ćemo u tome i uspjeti.  Ono što posebno želim istaknuti i što  možemo svi zajedno naučiti od  Vlačića jesu tri stvari; a to je upornost, dosljednost i širenje znanja. Bio je pravi Europljanin i pet stotina godina prije postojanja Europe. Zato živimo,  volimo i nemojmo nikada zaboraviti da smo iz Labina!“ – istaknuo je gradonačelnik Valter Glavičić

Potom je gradonačelnik Glavičić pozvao  ravnatelja škole, Edija Juričića te mu u ime Grada Labina uručio originalnu knjigu Matthiasa Flaciusa llyricusa Septima Centurai iz 1564. godine koju je Grad Labin nedavno otkupio.

U bogatom programu priredbe profesorica Silvija Česnik, odjevena u lik Matije Vlačića na vrlo zanimljiv način prisutne je upoznala s njegovim likom i djelom. Slijedio je program kojeg su pripremili i izveli  učenici. Scensko uprizorenje života Vlačića što su ga izveli učenici Područne škole Rabac bilo je genijalno i oduševilo je prisutne. Bilo je tu mnogo pjesme i plesa, sviranja harmonike, plesanja baluna, prezentacije rada učenika  s STEM robotima.

Na samom kraju programa, učenici su izveli pjesmu „Krug života“ i novu himnu škole za koju je tekst napisala profesorica Silvija Česnik dok glazbu i aranžman potpisuju Jelena Paunović Štifanić, Ilario Kleva i Alen Zarifović. Profesorica Marijana Blašković, prigodne poklone zahvale uručila je ravnatelju Doma za psihički bolesne odrasle osobe Motovun, Borisu Demarku, te kolegici Elide Nefat Kršanović koji svake godine, na međunarodni Dan tolerancije, gostuju u školi.

Program 500-te obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika  nastavlja se u ponedjeljak,  9. ožujka  kada će se u Kinu Labin održati premijera HTV-ovog dokumentarno-igranog filma Matija Vlačić Ilirik  urednika i scenariste  Nike Kostanića te redatelja  Nevena Mihaela Dianeževića.

U petak, 13. ožujka 2020. 11,00 sati u Gradskoj knjižnici  Labin održati će se promocija Edukativnog priručnika o Matiji Vlačiću Iliriku za srednju i osnovne škole, autorice  Dijane Muškardin.

U program obilježavanja uključene sve labinske škole i institucije, ali vrlo je važno  što će obilježavanje povijesne obljetnice rođenja  naše najistaknutije i najpoznatije povijesne ličnosti  izaći iz okvira lokalnog obilježavanja te imati značajne nacionalne i međunarodne programe.

Od događaja u Labinu izdvaja se  5. Međunarodni znanstveni skup Matija Vlačić Ilirik koji će se održati u travnju  kada će se  realizirati i  najznačajnije  međunarodno događanje a to je dokumentarna izložba  o Matiji Vlačiću u srcu Europskog parlamenta,   na kojoj će biti promovirana kultura, jezik i turizam Labina , a koju je omogućio i podupro Europarlamentarac Valter Flego, predsjednik Počasnog odbora 500- te obljetnice.Fotografije

matija vlačić ilirik obilježavanje obljetnica oš matija vlačić