Sve više prepreka pred Plominom C: I Japan ograničava financiranje termoelektrana na ugljen

Sve više prepreka pred Plominom C: I Japan ograničava financiranje termoelektrana na ugljen

20.11.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Članovi Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u utorak su postigli dogovor za ograničenje financiranja opreme za termoelektrane na ugljen preko izvozne kreditne agencije, priopćili su danas iz Zelene Istre i Zelene akcije. Što to znači za Plomin C govori predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić: (ton – Bernard Ivčić).  

S obzirom da su termoelektrane na ugljen među najvećim uzročnicima klimatskih promjena, nekoliko država poput SAD-a i Francuske već su ranije prestale financirati ugljen iz javnih izvora. Sada su Japan, Južna Koreja i Australija pristali na kompromis koji ih onemogućuje da u razvijenim državama, u koje spada i Hrvatska, financiraju termoelektrane poput Plomina C. Stoga kaže Ivčić: (ton – Bernard Ivčić 1).

Bernard Ivčić na kraju zaključuje: (ton – Bernard Ivčić 2). U priopćenju Zelena Istra i Zelena akcija kažu i da kad svemu tome pridodamo da je britanska ministrica za energiju ovaj tjedan najavila kako će Velika Britanija u idućih 10 godina zatvoriti sve termoelektrane na ugljen, argumentirajući to potrebom za dekarbonizacijom energetskog sustava, jasno je da termoelektranama na ugljen dolazi definitivan kraj.

 

 

te plomin gospodarstvo bernard ivčić tep c te plomin 3 marubeni ekologija