Sve više ovrha nad stanovima i kućama - na Labinštini na bubnju 12 nekretnina

Sve više ovrha nad stanovima i kućama - na Labinštini na  bubnju 12 nekretnina

20.5.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Jučer je čak 27 obitelji u Hrvatskoj i službeno ostalo bez svojih kuća ili stanova koje će država pokušati prodati na dražbi jer su ih njihovi vlasnici izgubili u ovršnim postupcima zato što nisu mogli plaćati obveze za koje su ih založili. Pokazuje to Očevidnik nekretnina kojeg vodi Hrvatska gospodarska komora i u kojem su jučer bile evidentirane čak 1.052 nekretnine koje su njihovi vlasnici izgubili u ovrhama i sudovi ih prodaju na javnim dražbama.

Među tim nekretninama najviše je kuća, čak 346, a oglašena je i prodaja 133 stana. U manje od mjesec dana, odnosno do 16. lipnja, sudovi će pokušati prodati 422 kuće i stana, pokazuje raspored dražbi, a uz to prodat će se još osamdesetak kuća koje se posebno vode zato što u njima još uvijek netko živi ili se u zemljišnim knjigama ne vode kao nekretnine. To znači da će u 20 radnih dan sudovi prodati više od 500 domova ili nekretnina u kojima njihovi vlasnici ne žive. U prosjeku to znači da će na dražbi svaki dan završiti 25 kuća ili stanova.

Dvostruko je to jači tempo prodaje na dražbi nego u posljednja dva mjeseca prošle godine, kad se prodavalo po 12 domova dnevno, a čak pet puta više nego krajem 2009. kad je dražbovano po pet kuća ili stanova svakog dana. Od sredine svibnja do sredine lipnja oglašava se prodaja čak dvostruko više stanova nego u zadnja dva mjeseca prošle godine, od sredine listopada do kraja prosinca, kad je u prodaju išlo 65 stanova.

Broj kuća koje će se prodavati u sljedećih mjesec dana za 30 posto je veći nego što je bila njihova prodaja u dva zadnja lanjska mjeseca. No, uvjerljivo najgori u sljedećih tridesetak dana bit će 2. lipnja kada će na bubnju u cijeloj Hrvatskoj završiti čak 25 kuća i 19 stanova, odnosno 44 nekretnine koje su donedavno bile nečiji domovi.

Uz kuće i stanove prodaje se i desetak stambeno-poslovnih objekata te 50 zgrada. Početna cijena po kojoj se ta imovina prodaje veća je od 600 milijuna kuna, no građani zapravo gube najmanje dvostruku vrijednost jer se nekretnine prodaju za dvije ili jednu trećinu procijenjene vrijednosti. Kad se tome dodaju livade, oranice, građevinsko zemljište te nekretnine iz rubrike ostalo, iza koje se zapravo također skrivaju kuće i stanovi, livade ili vinogradi, ukupno će se u mjesec dana na dražbi trgovati s početnom vrijednošću većom od milijardu kuna. Rekord je to otkad se vodi Očevidnik nekretnina, a iz Hrvatske gospodarske komore poručuju da "broj ovrha neprestano raste".

To pokazuju podaci iz Očevidnika, prema kojima je na dražbi u 2007. godini prodavano ukupno 102 stana i 462 kuće, dok je u prošloj godini bilo čak 415 dražbi nakon ovrha nad stanovima, što je četiri puta više i 1.445 dražbi nakon ovrha nad kućama, što je povećanje od tri puta u tri godine. (J. MARIĆ/Novi list)

 

____

 

U Očevidniku nekretnina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori čak 918 nekretnina koje će se u predstojećem razdoblju prodati na dražbi. Pored ovih 918 nekretnina ovrhe, na dražbu idu još 64 nekretnine iz stečajnih postupaka, odnosno ukupno 982 nekretnine.

Na području Labinštine trenutno je 12 nekretnina na bubnju i to: u gradu Labinu 7, općini Kršan 3, u Pićnu i Raši po jedna, dok na području Svete Nedelje nema ni jedne nekretnine na bubnju.

 

Očevidnik nekretnina:

 http://hgkreg.hgk.hr/Ovrha/faces/index.jsp

 

nekretnine ovrha očevidnik nekretnina stan nekretnina