Sve je manje staništa ptica na Labinštini (Audio)

Sve je manje staništa ptica na Labinštini (Audio)

5.3.2010. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Udruga BIO Labin u suradnji sa Labin - Zdravim gradom jučer je u prostorijama Doma „Riko Milevoj" Vinež organizirala predavanje na temu Zaštita ptica. Tridesetak okupljenih građana imalo je priliku upoznati vrste ptica koje imaju staništa na području Istre. Predavač Robi Selko iz Natura Histrika upozorio je na razloge ugroženosti ptica na području Istre. Kao neke od razloga ugroženosti izdvojio je nestanak vlažnih područja, lov i krivolov, poljodjelstvo te uređenje šuma i rijeka. Tu je posebno izdvojio Hrvatske šume i Hrvatske vode za koje je istaknuo da se nekorektno odnose prema ptičjim vrstama. Selko je kazao kako je Zakon o zaštiti ptičjih vrsta izuzetno dobro sročen, no problem je u provođenju istoga.

 

Nije definirana osoba koja bi kontrolirala stanje na terenu. Iako bi lokalna samouprava kao i županija mogle puno toga učiniti za zaštitu ptičjih staništa, primjerice, dolinu rijeke Raše proglasiti zaštićenim parkom prirode, i građani sami mogu pomoći u očuvanju ptičjih vrsta. Kao primjer Selko je naveo (Prilog Robi Selko). 

S druge strane vrlo je jednostavno izraditi hranilice za ptice. (Prilog Selko-hranilice). Rene Zaninivić, predsjednica udruge BIO Labin istaknula je da kompletna Labinština spada u tzv. "crvenu zonu", što znači da nema uopće zaštićenog prostora, a okružena je brojnim zagađivačima.     

stanište ptica labinština bio labin robi selko udruga bio labin