Suvremena umjetnost: Alen Floričić na Istanbulskom bijenalu

Suvremena umjetnost: Alen Floričić na Istanbulskom bijenalu

5.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U okviru europskog X-OP projekta/mreže, dijelom koje je i riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti, na 11. Istanbulskom bijenalu predstavljeni su radovi četvero hrvatskih umjetnika - Irene Škorić, Gorana Škofića, Alena Floričića i Marka Tadića. Istaknute istarske umjetnike Škofića i Floričića, u Tursku je pozvala kurator njihova gostovanja, Jerica Ziherl, ravnateljica riječkog MMSUI-ja.

Škofić se svjetskoj publici predstavlja videoinstalacijom "Corpus" iz 2008. godine, dok Floričić dio svojeg stvaralaštva prikazuje videoinstalacijom "UNTITLED No 01/09" nastalom ove godine. Floričić podsjeća da je ovaj rad bio premijerno postavljen u svibnju na izložbi "Kriza" u pulskoj staroj tiskari. Od njega saznajemo i da je X-OP rastuća mreža umjetnika, istraživača, producenata i kulturnih institucija iz cijele Europe, a cilj joj je definirati europsku platformu za produkciju suvremene umjetnosti.

Irena Škorić predstavlja kratki film "Farewell" (2008.), dok Marko Tadić gostuje s animiranim filmom "I speak true things" (2009.). Istanbulski bijenale održava se od 12. rujna do 8. studenog. (N. H.)

kultura galerija izložba Alen Floričić umjetnost istanbulski bienal suvremena umjetnost