Sutra se obilježava Dan mimoza

Sutra se obilježava Dan mimoza

16.1.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Sutra će se u organizaciji Udruge Lige protiv raka Labin, članice Udruge Europa Donna Hrvatska obilježiti 8. hrvatski Dan mimoza - Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Rak vrata maternice treće je po učestalosti sjelo raka žena u svijetu. Od 1. prosinca 2012. godine u Hrvatskoj se provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice,  kojemu je osnovni cilj rano otkrivanje maligne bolesti ili pak promjena koje joj prethode, a namijenjen je ženama u dobi od 25 do 64 godine.

Sve žene u ovoj dobi, koje po evidenciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, posljednje tri godine nisu obavile Papa test, pozvane su da se jave izabranom ginekologu s kojim su mogle dogovoriti termin pregleda i isti obaviti.  U ovim nastojanjima same žene moraju biti značajan partner kroz podizanje svijesti o važnosti odlazaka na redovite preglede. S tim ciljem i ove se godine kroz akciju 8. hrvatski Dan mimoza želi podići informiranost o važnosti obavljanja redovitog specijalističkog pregleda na dobrobit i zdravlje svih žena.

 

Akcija će se, sutra od 8 do 12 sati održati na gradskoj tržnici, Opskrbnom centru i Konzumu u Labinu te u Raši, Rapcu i Nedešćini gdje će se u akciju uključiti i tamošnja Udruga žena.

 

 

dan mimoza mimoza liga protiv raka karcinom zdravlje prevencija