Susret harmonikaša u Raši: Harmonika neće fermati

Susret harmonikaša u Raši: Harmonika neće fermati

15.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Na četvrtom susretu «Labinjonski armonikaši» u ispunjenoj dvorani raškog RKUD-a «Rudar» sinoć je nastupilo 30-ak glazbenika, samoukih i školovanih, a pokoji promašeni ton oprošten je već na ulazu, s obzirom na to da je pogođena ona najvažnija, humanitarna nota - prikupljali su se, naime, prilozi za liječenje raške djece Sare Britvarević i Lukasa Teršeka.

Među dijatonske i kromatične «kraljice večeri» ugurale su se jedna trieština, organić, gitara i truba. Kako je primijetio jedan od gostujućih svirača, Mario Kontošić iz Orihi, najviše je razveselio nastup najmlađih, polaznika labinske Osnovne glazbene škole Matka Brajše Rašana. Ana Verbanac, Adriana Miletić i Karla Gabrovšek nagrađene su burnim pljeskom za izvedbu «Reginella campagnola», a uvjerljivošću i radošću muziciranja oduševio je glazbeno već stasali mladić Endi Miletić iz Vineža.

"Dok nan je takovih mladih ki gredu napred, harmonika neće fermati. Pježa mi se spontanost uve priredbe. Vrži slobodno da je bilo anke kvalitetnih muzičara", podijelio je s nama impresije barba Mario, inače stalni sudionik susreta trieštinki u Roču i organića u Gračišću. U Rašu su ga, kaže, «potegnuli» kolege iz Draguzeti, Romano Baćac i Zdenko Osip.

U godini obilježavanja 60. obljetnice RKUD-a «Rudar», organizatora susreta, Josip Knapić - predsjednik društva i načelnik raške općine - izdvojio je doprinos Piera Faragune, koji se predstavio sa svojim unucima Darenom i Donatom Gnjatović. Faraguna je rodom iz Raše, gdje je bio jedan od osnivača sastava Zoro, član legendarnih Peona te folkloraš u RKUD-u. (I. R.)

 

 

 

 

susret harmonikaša raša harmonika endi miletić sara britvarević