Šumber | Pet Angošt i blagdan Gospe Snježne

Šumber | Pet Angošt i blagdan Gospe Snježne

5.8.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na tradicionalnoj fešti "Pet angošt" u Šumberu je 5. kolovoza obilježen blagdan Gospe Snježne.


Oko tisuću mještana, iseljenika i njihovih gostiju sudjelovalo je na Sv. Misi kod crkve Majke Božje od Drenja u 11 sati koju je predvodio biskup Ivan Milovan uz nastup Župnog zbora Župe Presvetog Trojstva Sveta Nedelja. Uz biskupa Ivana Milovana, na Svetoj Misi su sudjelovali svećenici Mirko Vukšić, Jeronim Jokić, Josip Peteh, Gracijano Živolić, Blaž Bošnjaković, Aleksandar i Branimir Petrović, Milivoj Koren, Josip Zović, Želimir Bagavac, Dariusz Szymanski, Matej Glavica te kapelan Boško Čatlak.

 U 18 sati je održana još jedna Sveta Misa uz nastup dječjeg pjevačkog zbora Kerubini.

Mnogi su se prisjetili legende kada se u kolovozu 1430. godine tamošnjoj pastirici ukazala Gospa u krošnji drva drena. Sedam metara dalje od tog drva izgrađena je crkva 1440. godine.

Taj se blagdan poklapa s čudom u Rimu kad je 5. kolovoza pao snijeg i papa Liberije je u tome vidio znak s neba da na tom brežuljku sagradi velebnu crkvu u čast Gospi koju i danas znamo pod imenom Santa Maria Maggiore. Stoga se jedan i drugi događaj slave istovremeno pod nazivom Snježna Gospa.

Posjetiteljima je bila dostupna i prigodna gastronomska ponuda. Duo Fenix, KUD Ivan Fonović Zlatela te Mauro Staraj i La banda pobrinuli su se za kulturno-zabavni program u večernjim satima na Balarinima u Šumberu. Glavni organizator manifestacije bio je Mjesni odbor Šumber, posebno članovi Srećko Kos, Susie Licul Blašković, Matija Licul, Ratko Licul, Vladimir Kalčić i ostali vrijedni mještani Šumbera, dok su pokrovitelji bili Općina Sveta Nedelja i Turistička zajednica Općine Sveta Nedelja.

B. BiočićPetangošt šumber pučka fešta gospa od drena