Štrajk u osnovnim i srednjim školama / U Istri štrajkalo više od 2600 prosvjetara

Štrajk u osnovnim i srednjim školama / U Istri štrajkalo više od 2600 prosvjetara

29.11.2012. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U svim osnovnim školama Labinštine i Srednjoj školi “Mate Blažina“ jutros u 8 sati započeo je jednodnevni štrajk upozorenja. Većina učenika nije došla na nastavu, pa su učionice danas puste.

Prosvjetni radnici Labinštini pridružili su se prosvjetnim radnicima širom zemlje koji štrajkaju protiv Vladine politike štednje u javnim službama, zbog koje se i njima smanjuje plaće i materijalna prava.

 

Sindikati učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora, znanstvenika i medicinskih sestara počeli su jutros jednodnevni štrajk upozorenja protiv Vladine politike štednje u javnim službama, zbog koje se i njima smanjuju plaće i materijalna prava.

 

U Istri je u štrajku, prema posljednjim informacijama, više od 2.600 prosvjetara. Od povjerenika Sindikata hrvatskih učitelja u Istarskoj županiji Vladimira Miloševića doznajemo da je u 50 osnovnih škola u Istri u štrajku 1.871 osoba, što je više nego članova sindikata, kojih je 1.715, a od čega štrajka njih 1.461. Prema dostupnim podacima u štrajku je najmanje djelatnika osnovne škole u Buzetu gdje od njih 88 štrajka 21 osoba, odnosno 25 posto.

 

- Štrajk je prama svim pokazateljima uspio čim se štrajku pridružilo više djelatnika od broja članova sindikata, zaključio je Milošević.

 

Nastave nema ni u srednjim školama. Kako doznajemo od Linee Brkljača, županijske povjerenice Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u Hrvatskoj u 21 srednjoj školi u Istri u štrajku je ukupno 779 zaposlenika što je više od članova ovog sindikata kojih je 746. Nedostaju još podaci za školu Vladimir Gortan u Bujama koja radi od 14 sati. U 20 srednjih škola nastava nije organizirana dok je u Talijanskoj srednjoj školi Dante Alighieri u Puli, gdje se nekoliko profesora prijavilo za rad, djelomično organizirana za učenike koji su došli u školu.

 

Sindikati udruženi u Maticu hrvatskih sindikata i Hrvatski školski sindikat Preporod organiziraju štrajk zbog otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, najave ukidanja dodataka na plaće, smanjivanja sredstava za obrazovanje i znanost u državnom proračunu, smanjivanja plaća učiteljima i nastavnicima kroz ukidanje dodatka od 3, 5, 7, i 9 posto, te zabrane zapošljavanja novih medicinskih sestara.

 

Po najavama sindikalaca, zbog štrajka danas neće raditi praktično sve škole u Hrvatskoj. Oni preporučuju roditeljima da ne poslušaju ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji ih je pozvao da pošalju svoju djecu u škole, te da ih ne šalju na nastavu koja se ionako neće održati.

 

Za djecu koja ipak dođu u škole odgovorni će biti ravnatelji, koji moraju organizirati njihovo čuvanje, tvrde sindikati.

 

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poručio je da njegovo ministarstvo poštuje pravo sindikata na štrajk, iako smatra da je on nepotreban u trenutku dok traju pregovori o TKU-u. "Sindikalna strana nije jasno naznačila što je predmet spora, nije dokazala da postoji predmet spora temeljem kojega se može ići u štrajk, ali mi poštujemo njihovo pravo na štrajk", rekao je jučer Jovanović. Roditeljima je pritom poručio da "sindikati imaju pravo na štrajk, ali djeca imaju pravo na nastavu. Smatramo da svako dijete mora normalno otići u školu i da ravnatelji škola i Štrajkaški odbor moraju osigurati da djeca budu zbrinuta na kvalitetan način".

 

Za vrijeme štrajka medicinskih sestara i tehničara osigurat će se obavljanje minimuma nužnih poslova i hitnih intervencija, a štrajk će se održati u svim zdravstvenim ustanovama osim u Hitnoj službi, najavljeno je iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara.

 

Ministarstvo zdravlja jučer je priopćilo kako uvažava pravo medicinskih sestara na štrajk, no ocjenjuje da nema razloga za njegovo održavanje.

 

Za vrijeme štrajka treba osigurati nesmetano obavljanje prijeko potrebnih poslova, kako se ničim ne bi ugrozilo pružanje zdravstvene zaštite bolesnicima, upozorilo je Ministarstvo zdravlja. (iPress/H)

štrajk prava sindikati učitelji profesori