Stradavanje na sportskim terenima - slučaj Pićanca Alena Slivara, te teška ozljeda na igralištu OŠ na Vinežu, policija apelira na odgovorne

Stradavanje na sportskim terenima - slučaj Pićanca Alena Slivara, te teška ozljeda na igralištu  OŠ na Vinežu, policija apelira na odgovorne

8.4.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

„Stalnim praćenjem stanja sigurnosti u zonama odgojno-obrazovnih ustanova na području PU istarske uočeno je kako se u posljednje vrijeme bilježe događaji na sportskim terenima posljedica kojih su tjelesne ozlijede učenika, pa i one teže naravi" stoji u priopćenju policije o Stanju sigurnosti u zonama odgojno-obrazovnih ustanova za koje je osim kontakt policajca zaduženo i Vijeće za komunalnu prevenciju, u slučaju Pule to je Gradsko poglavarstvo.

Ovim putem policija apelira na nastavnike i roditelje da o postojećim opasnostima na sportskim igralištima upozoravaju djecu kako bi na takav način utjecali na njihovo ponašanje i smanjili mogućnost ozljeđivanja. Također apeliraju na odgovorne osobe u školama i lokalnoj samoupravi koji u svojoj nadležnosti imaju održavanje sportskih terena da ovom problemu pridaju pažnju i adekvatno osiguraju školska i sva druga sportska igrališta.

Kontakt policajci ostvaruju kontakte s odgovornim osobama škola i lokalnih samouprava radi rješavanja postojećih problema te pozivaju građane da im se obrate sa svojim primjedbama i prijedlozima koji bi uvelike pomogli u bržem i adekvatnijem rješavanju ovoga problema, stoji na kraju priopćenja.

Samo u prva tri mjeseca ove godine imamo dva primjera teškog ozljeđivanja i stradavanja na neosiguranim i neadekvatnim terenima za koje nitko nije odgovarao. U ožujku je 10-godišnji dječak zadobio teške ozlijede noge kada mu je na nogometnom igralištu OŠ Ivo Lola Ribar na Vinežu pao željezni gola na nogu. No, slučaj koji je zasigurno potresao sve je smrtno stradavanje 37-godišnjeg Alena Slivara kojega je na mjesnom nogometnom igralištu kod Pićna usmrtila vratnica gola kada je pala na njega.

Ovakva upozorenja i pozivi na oprez su stoga i više nego nužni jer unatoč sve češćim stradavanjima i ozljedama na sportskim igralištima, kojima se glavni krivci upravo neodržavani teren, loša i stara opreme, kaznenu ili bilo kakvu drugu odgovornost za sada ne snosi nitko već se sve pripisuje vlastitoj odgovornosti korisnika terena pa makar oni bili i one najmlađe dobi.

Tako su u skladu sa funkcioniranjem stvari u našoj zemlji u kojoj je moto „nema odgovornosti nema ni brige" naši najmlađi prepušteni su vlastitoj odgovornosti ma koliko god ona bila nemoguća u određenoj životnoj dobi.

 

sportski tereni stradavanje teška tjelesna ozljeda policija Alen Slivar gol odgovorne osobe