Stotinjak znatiželjnika oduševljeno predstavljanjem istraživanja NASA-e

Stotinjak znatiželjnika oduševljeno predstavljanjem istraživanja NASA-e

29.10.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U ponedjeljak 28. listopada 2019. u Srednjoj školi Mate Blažina Labin gostovali su NASA-ini znanstvenici Peter Falcon i Kalina Velev. Pri dolasku obišli su našu školu i odgovarali učenicima na njihova pitanja. Bili su ugodno iznenađeni da su pitanja većinom postavljale djevojke, jer su inače naučeni da samo dječaci postavljaju takva pitanja.
Predavanje se održalo u našem školskom restoranu. Uvodnu riječ dala nam je Čeda Perko, dugogodišnja voditeljica Međužupanijskog stručnog vijeća GLOBE programa, te je nakon toga stotinjak nazočnih učenika pozdravio naš gradonačelnik Valter Glavičić. Glavičić je pohvalio našu školu te nam poručio da i se dalje uključujemo u tako dobre projekte iz kojih učenici izađu s puno novih saznanja.

Peter Falcon je znanstvenik koji radi već 26 godina u NASA-inom centru JPL (Jet Propulsion Laboratory), koji se nalazi u Pasadeni, California. Svoje iskustvo započeo je kao sezonski znanstvenik koji je posjećivao kamp, te se u dobi od 18 godina zaposlio na puno radno vrijeme. Rekao nam je da je njegov najveći uspjeh što je Kalinu zaposlio, ali kako je on napomenuo „Nisam je ja zaposlio, već se ona sama zaposlila.“
Kalina također radi na JPL-u ali na odjelu za komunikacije i edukacije, te njezin cilj je svoje znanje prenijeti na zainteresirane. Ona je isto kao i Peter započela sezonskim radom, te se pri završetku fakulteta zaposlila i ondje radi već 3 godine.

U predavanju poslušali smo čime se to NASA bavi: proučavanjem planeta, drugih materija i univerzuma, Marsa i naravno Zemlje. Nakon toga pojasnili su nam zašto je bolje proučavati Zemlju iz svemira, te zašto su oblaci bitni. Pokazali su nam kako iz svemira izgledaju erupcije vulkana, potresi, tsunami i hurricani. Isto tako naučili su nas na kojem principu rade radari. Kalina nam je napomenula da u NASA-i ne rade samo znanstvenici i inženjeri, već i umjetnici koji izrađuju plakate, modele planeta i manje građevine koje predstavljaju nebeska tijela.
(Tekst: Bruno Falco, e-novine POINT, Foto: Jelena Blackham, Čedomir Ružić)

Preuzimanje:
Prezentacija Studying Our Planet From Space - pdf
Prezentacija GLOBE PROGRAM u SŠMB-u - pdf

nasa srednja škola labin Peter Falcon Kalina Velev srednja škola mate blažina labin znanost svemir