Stojanović: NAJVEĆI BROJ OSOBA KOJE SU POZITIVNE NA KORONAVIRUS DOLAZI S PODRUČJA UMAGA I LABINŠTINE

Stojanović: NAJVEĆI BROJ OSOBA KOJE SU POZITIVNE NA KORONAVIRUS DOLAZI S PODRUČJA UMAGA I LABINŠTINE

27.7.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Od petka ujutro do subote ujutro u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 210 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 12 pozitivnih, doznajemo iz županijskog Stožera. Kod 4 osobe radi se o bliskom kontaktu s pozitivnom osobom, 4 osobe dijagnosticirane su iz samoizolacije, jedna se zarazila na radu u Sloveniji, jedna osoba kontaktom sa zaraženom osobom u Zagrebu, a za još 2 osobe u tijeku je epidemiološka obrada. Izliječene su 4 osobe, a u mjerama samoizolacije u Istri se trenutno nalazi njih 299. U preventivnoj samoizolaciji je i doktorica opće medicine iz ambulante u Fažani, još samo nekoliko dana, kao i vlasnici jednog poznatog pulskog ugostiteljskog objekta.  

Kako doznajemo od ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandra Stojanovića, zadnjih dana najveći broj osoba koje su pozitivne na koronu dolazi s područja Umaga i Labinštine, a među najnovijim je slučajevima i prva oboljela osoba sa šireg područja Pazinštine, područja koje je od ožujka pa sve do sada bila bez ijednog oboljelog. Područje Umaga i Buja od samog je početka epidemije koronavirusa u Istri dosta zastupljeno po broju oboljelih, a i u zadnjih mjesec dana oko 70 posto svih novih slučajeva dolazi s tog područja. Odmah iza njega slijede područja Buzeštine i Labinštine, a iz južnog dijela Istre se zaista rijetko pojavljuju novi slučajevi korone. 

- I dalje je najveći broj novozaraženih osoba iz kruga nama već poznatih oboljelih osoba, dakle, naširoko se uzimaju uzorci i praktički je svaki peti uzorak brisa uzet u Hrvatskoj iz Istre. U odnosu na ostatak države, s obzirom na broj stanovnika u Istri, mi zaista testiramo puno građana i ja sam pristalica toga, jer ćemo samo tako imati potpuno čistu sliku stvari i držati i dalje situaciju pod kontrolom. Uvijek naglašavamo da je vrlo bitno što prije napraviti epidemiološki analizu svake novozaražene osobe i staviti njihove najbliže kontakte u samoizolaciju, jer nam se, nažalost, događa u zadnje vrijeme da te osobe prilikom prvog testa budu negativne, a zatim na kontrolnom testu 15. dana ispadnu pozitivne ili u međuvremenu razviju neke simptome bolesti. Pa ipak i dalje možemo biti dosta zadovoljni razvoje epidemiološke situacije jer kad gledamo koliko testiranja obavimo svakodnevno, i dalje je to relativno mali broj zaraženih, kaže Stojanović. 

I kroz srpanj se u Istri nastavlja spuštati dobna granica oboljelih. Za razliku od ožujka i travnja kad su među oboljelima prevladavale uglavnom radno aktivne osobe između 40 i 60 godina, trenutno je najveći broj oboljelih među mladima od 19 do 26 godina, a zatim među onima starijima od 70 godina. Ono što je najvažnije, kod oboljelih se i dalje javljaju uglavnom blagi simptomi koji počinju visokom temperaturom i grloboljom, a nastavljaju se probavnim tegobama. Kod nekih se osoba i u Istarskoj županiji javlja onaj specifični sindrom korone, gubitak njuha ili anosmija, vrlo neugodan neurološki sindrom koji zna ostati nakon izlječenja dosta dugo.

 

Na jučerašnji dan u Istri je registrirano 110 oboljelih od Covid-19, od čega ih se 23 liječi na Odjelu infektologije u OB Pula, a 86 osoba je na kućnom liječenju po uvjetima samoizolacije. O tome, doznajemo, odlučuje infektolog na pregledu pacijenta, a zatim se odvija kućno liječenje uz uvjete epidemiologa. Nakon više od dva mjeseca jedna je pacijentica zaražena koronom izpulske Op će bolnice jučer morala biti prebačena u primarni respiracijski centar u KBC Rijeka zbog pogoršanja stanja. Nažalost, u petak je preminula još jedna COVID-19 pozitivna osoba, 90-godišnja korisnica doma za starije u Umagu, a jučer i štićenica od 101 godine. Bitno je naglasiti, kaže Stojanović, da čak ni te osobe nisu imale praktički nikakve simptome Covida, no virus im je ipak u tijelu zakomplicirao stanje postojećih kroničkih bolesti. Tako se broj umrlih nakon pojave koronavirusa u umaškom Domu za starije i nemoćne "Atilio Gamboc" popeo na tri od do sad 12 zaraženih štićenika i 5 djelatnika doma. Ukupno su u Istri u kratkom periodu umrle 4 osobe, od kojih jedna nije povezana s umaškim Domom za starije. 

Autor: Patricija SOFTIĆ

korona korona virus zaraza aleksandar stojanović