Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Što je Đuri Popijaču?

Što je Đuri Popijaču?

12.11.2010. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

''Nacija se mora opredijeliti hoće li razvoj ili neće. Sve nam treba, svašta bismo investirali, ali kad krene realizacija projekta u stanju smo ga srušiti''. Riječi su to ministra gospodarstva Đure Popijača koji je time odgovornost za izostanak investicija praktički pokušao prebaciti građane.

Ministar Popijač je na savjetovanju ekonomista u Opatiji opširno govorio o poduzetničkoj klimi, zbog koje mnogi projekti stoje.

Nakon što je na pleća nacije svalio teret odgovornosti za odluku želi li se doista razvijati ili ne, te prozvavši dio građana da gaje rušilačke pobude, ministar je dao i konkretni primjer.

"Na jedan teren za golf koji se gradi ustanu čak 33 udruge koje se bore protiv njega. Radije imamo smeće nego terene za golf", ističe ministar Popijač svoje viđenje prosvjeda ekoloških udruga protiv izgradnje golf terena za koje smatraju da će naškoditi okolišu.

"Najsramotnija je investicijska priča koja se dogodila Rockwool. Prvo smo ih molili da dođu, a kad su došli, sve smo učinili da im onemogućimo rad", rekao je Popijač. Otkrio je, piše Večernji list, da će država financirati 300 metara ceste i uložiti oko 2,5 milijuna kuna, kako bi tvornica konačno dobila uporabnu dozvolu.

Kako stvari stoje, domaćim brodogradilištima također se ne piše dobro.

"Došli smo do točke kada odgađanja restrukturiranja brodogradilišta neće biti. Europska komisija i hrvatska Agencija za zaštitu natjecanja analiziraju planove restrukturiranja Brodosplita, Brodotrogira i 3. maja te će u najbržem mogućem roku donijeti stav", kazao je Popijač.

Očekuje se i dolazak europskih konzultanata koji će raditi na doradi programa zajedno sa investitorima, kazao je Popijač. Ministar nije želio komentirati mogućnosti stečaja, ali kazao je da brodogradilišta godišnje stvaraju jednu milijardu kuna gubitaka. Trošak je plaća zaposlenih 900 milijuna kuna. Dosadašnje obaveze brodogradilišta iznose 8,96 milijardi kuna, a ministar kaže da u proračunu za 2011. brodogradilišta neće dobiti ni kune potpore jer je od 2006. takva vrsta pomoći brodogradnji nelegalna. Osim o brodogradilištima zatvaranje poglavlja ovisi i o rješenju problema splitske željezare te Zakona o HRT-u.


Popijač Rockwool golf investicije pristupna cesta Pićan Istra