Što Istrani očekuju od nove Vlade?

Što Istrani očekuju od nove Vlade?

6.12.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Istrani su zadovoljni pobjedom Kukuriku koalicije na proteklim parlamentarnim izborima. Štoviše, i očekivali su takav ishod, pokazuju rezultati naše ankete provedene u nekim istarskim gradovima.

No, iako naši građani mahom pokazuju optimizam, skeptični su u vezi s tim hoće li zbog dosadašnjeg lošeg stanja u državi uskoro biti vidljivo ikakvo poboljšanje. Očekuju prije svega gospodarski rast, koji će dovesti do nužnih novih radnih mjesta i većih mirovina. Hoće li promjene ići dovoljno brzo? (P. LUKEŽ)

Nova vlast imat će pune ruke posla

Silva Čekić, Pula: Uglavnom sam zadovoljna, ali nisam očekivala ovakve rezultate. Međutim, netko mora pobijediti. Smatram da je trebao netko drugi, jer ovi su već bili na vlasti. Možda će nama umirovljenicima i nezaposlenima biti bolje - to je najveći problem koji moraju riješiti.

Erto Simetti, Rovinj: Nisam imao neka posebna očekivanja od izbora jer sam svjestan da se sadašnja kriza ne može brzo riješiti. Za mene bi bilo bitno da se nešto pokrene i da nam bude malo bolje. Sramotno je da su nam ovako male mirovine, a uz to moramo u Trst po špežu jer je kod nas sve skuplje. Nova Vlada bi trebala raditi na otvaranju novih radnih mjesta jer će se s ovoliko nezaposlenih kriza samo produbljivati.

Antonio Krijan, Poreč: Nisam iznenađen raspletom izbora, promjena vlasti očekivala se nakon osam godina vladavine iste strukture. Očekujem promjene u 90 posto stvari, otvaranje radnih mjesta, veću likvidnost. Također, vjerujem u nova zapošljavanja, pogotovo mladih s akademskim obrazovanjem. Nadam se da će prvi korak nove Vlade biti suzbijanje i žestoka borba protiv korupcije. Očekujem i da država bolje kontrolira banke, kako ne bi radile što žele. Nakon revizije toga što je ostavljeno novoj vlasti nadam se smanjenju privatizacije i pomoći firmama koje pošteno rade, a na rubu su propasti.

Čedomir Krstić, Pazin: Nisam iznenađen rezultatima i drago mi je da je Istra glasala ujedinjeno. Ne volim kada političari ističu "mi ćemo ovo, mi ćemo ono". Nužna je suradnja između ljudi, jer ne može se sve sam. Ne znam hoće li se gospodarska situacija poboljšati jer to ovisi o mnogim čimbenicima, ali važno je da su na vlasti oni koji su sposobni i koji imaju autoritet. Teško ćemo dosegnuti standard razvijenih država ulaskom u Europsku uniju. Trebalo bi prepisati sav onaj razvoj, zakone, sve ono što se tijekom godina razvijalo u tim državama, ne znam zašto je to toliko teško. Vjerojatno je problem u mentalitetu koji se najteže mijenja.

Giovanni Chersin, Fažana: Očekivao sam ovakav rezultat, ali žao mi je da se Kukuriku koalicija nije više posvetila talijanskoj manjini s obzirom da u Istri ima puno Talijana. Zadovoljan sam izbornim rezultatima jer je do promjena trebalo doći. Nova vlast će imati puno posla, od njih prvenstveno očekujem da će stvoriti uvjete za otvaranje novih radnih mjesta za mlade i bolji status umirovljenika jer smo supruga i ja penzioneri, a sin mi je nezaposlen. Silvano Hrelja je obećao da će se zalagati za umirovljenike i da će nam biti bolje pa se nadam da će se to i ostvariti.

Marica Marjanić, Buzet: Za mene rezultati izbora nisu iznenađenje. Svejedno mi je tko je pobijedio. Političke garniture samo se mijenjaju na svojim pozicijama, iz fotelje u fotelju. Meni je isto da li oni kukuriču ili kokodaču, ja ću kvocati sa svojih dvije tisuće kuna mirovine. Svjesna sam da je svjetska kriza i nitko nas ne može spasiti preko noći. Nova bi Vlada prvo trebala smanjiti ogromnu garnituru državnog aparata, to je prioritet od vrha, a od dna treba socijalu reducirati na one koji ne žele raditi i na one koji ne mogu raditi, jer je puno njih naučeno da dobivaju bez da rade. Još nikada nismo vrednovali ljude prema radu.

Miroslav Hudi, Labin: Nisam iznenađen rezultatima, bilo je za očekivati s obzirom na to koliko su nas mediji pumpali protiv HDZ-a. Nije mi se svidio jak šovinizam protiv bivše premijerke jer bez obzira na sve, ipak je ona žena. I nije mi se svidjelo to neko jednoumlje koje je vladalo. Vjerojatno se radilo o nekom pritisku izvana. Za mene demokracija nije samo podjela vlasti nego i tolerantno ponašanje. Nova Vlada trebala bi obaviti reviziju pretvorbe i privatizacije da jednom s time raščistimo, a prvo što bi Milanović trebao učiniti je počistiti u svojim redovima. Nisam pesimist, ali mislim da nije dobro što Kukuriku ima apsolutnu većinu jer to podsjeća na jednoumlje, a toga mi je dosta. (I. N. T., A. P., T. Tr., A. D., P. L., G. Č. Š., R. S.)

politika izbori izbori2011