Stižu velike promjene kod polaganja vozačkih ispita

Stižu velike promjene kod polaganja vozačkih ispita

6.9.2019. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

U Hrvatskoj trenutno 377 autoškola školuje buduće vozače. Lani je to, piše Glas Slavonije, činilo 349 škola. Dakle, broj autoškola je porastao.

Od početka iduće godine, kažu iz HAK-a za Glas Slavonije, stižu velike promjene. Uvode se tableti, kamere, a proces dobivanja vozačke dozvole, jednom kad se položi, trebao bi biti znatno lakši.

"Od 2. siječnja 2019. Hrvatski autoklub kao ovlaštena stručna organizacija u skladu s člankom 206. Zakona o sigurnosti prometa na cestama u proces provedbe vozačkih ispita uveo je nova tehnološka rješenja. U procesu provedbe vozačkih ispita iz pojedinog nastavnog predmeta počeo je koristiti programsku aplikaciju s tablet-uređajem. Svrha uvođenja novih tehnoloških rješenja, a u ovom slučaju programske aplikacije s tablet-uređajem, višestruko je pozitivna. U želji da pratimo trendove novih tehnoloških rješenja, a prvenstveno proces digitalizacije, glavna je namjera bila unaprijediti postojeće standarde provedbe vozačkih ispita", ukazuju iz HAK-a, naglašavajući kako su, uz kandidate i instruktore, iznimno zadovoljni i ispitivači.

"Također, namjera je pojednostaviti postupak izdavanja vozačkih dozvola. Stoga, nakon što kandidat položi vozački ispit, pomoću aplikacije automatizmom informacija u vrlo kratkom roku dolazi na server MUP-a/HAK-a u obliku e-Uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, što će znatno pojednostaviti i ubrzati postupak izdavanja vozačke dozvole. Osim toga, svrha je i smanjenje postojeće dokumentacije koja prati proces provedbe vozačkih ispita, kao i administrativnih poslova vezanih uz proces provedbe vozačkih ispita", dodaju.

Uvode se i kamere pri polaganju

Tako se, uz objektivnost procjene i ocjene stečenih znanja, vještina i sposobnosti za upravljanje vozilom u stvarnim uvjetima odvijanja prometa, postiže ujednačavanje sadržaja i kriterija ovlaštenih ispitivača tijekom provedbe vozačkih ispita, a osim kvalitetnije osposobljenosti kandidata, poboljšava se njihova razina pripremljenosti, ali i sigurnosti na cesti.


Više Index.hr
autoškola vozački ispit