Stiže PDV, a novi stanovi (ne)će poskupjeti

Stiže PDV, a novi stanovi (ne)će poskupjeti

3.6.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Podijeljena su mišljenja istarskih trgovaca nekretninama o tome hoće li novi stanovi poskupjeti nakon što se 1. siječnja 2015., sukladno europskoj direktivi o PDV-u, uvede 25 posto tog poreza na građevinsko zemljište.

Trenutno pri kupnji novog stana kupac plaća PDV na troškove gradnje i ostale troškove, ali ne i na zemljište, na koje investitor plaća pet posto poreza na promet. Prema EU-direktivi, tih bi se pet posto ukinulo, a uveo PDV.

I dok neki trgovci nekretninama tvrde da će u konačnici zbog novog poreza novogradnje u prosjeku poskupjeti za gotovo pet posto, Vlatko Mrvoš, predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina HGK-Županijske komore Pula, smatra da cijene neće rasti ili će rast biti minimalan.

- S obzirom na velik broj nekretnina u ponudi i nizak interes za kupnju, prodavatelji nekretnina ne bi trebali bitno povećati cijene. Smatram da one neće rasti jer za to nema puno prostora. Možda će nešto neznatno poskupjeti, ali ništa bitno, svakako ne za 20 ili 30 posto. Može se dogoditi i to da će u idućih pola godine biti povećan interes za kupnju prije stupanja na snagu direktive, smatra Mrvoš.

Na pitanje hoće li direktiva dodatno umrtviti tržište nekretnina, što je u suprotnosti s onim što najavljuje novi ministar financija Boris Lalovac, kaže da jedno s drugim nema veze jer je ovdje riječ o pravnoj stečevini EU-a koju Hrvatska mora primijeniti.

Prodavatelji nekretnina još se nisu očitovali o ovim promjenama, veli Mrvoš te napominje da i u da u sadašnjim cijenama ima dosta prostora za korekciju.

- Čim tržište nekretnina nije toliko aktivno kao nekada, došlo je do nesrazmjera između tražene cijene i one koja se može ponuditi. Jesu li prenapuhane? Nema pravila, nekretnine koje se nude po realnim cijenama nađu kupca i danas. Ne mogu reći da je tržište stalo, stalo je ondje gdje investitori imaju previsoka očekivanja vezana uz traženu cijenu, a drugdje, gdje se cijena formira na tržišnoj osnovi, tržište je aktivno, kaže Mrvoš. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

poskupljenje nekretnine stanovi pdv porez država