Prvi maj M - Prvi maj

STIŽE DVIJE TISUĆE TRKAČA | Trail utrka "100 milja Istre" jača turističku potrošnju

STIŽE DVIJE TISUĆE TRKAČA | Trail utrka "100 milja Istre" jača turističku potrošnju

13.3.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

U skladu sa svojim fokusom na lidersku poziciju u obrazovanju te u znanstvenom i stručnom istraživanju u domeni turizma, koju podupire kreativnim partnerstvima s gospodarskim, javnim i civilnim segmentom društva, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci jučer je potpisao sporazum o suradnji sa Sportsko rekreativnim klubom Alba iz Labina - suorganizatorima najveće hrvatske trail utrke "100 milja Istre".

Vrijednost sportskog turizma

Vrijednost sportskog turizma globalno se procjenjuje na 800 milijardi USD-a godišnje, a vrlo velik udio u tome imaju sportski događaji. Rast važnosti trail trčanja na svjetskoj razini nameće nužnost uvažavanja ovog segmenta sportskog (turističkog) tržišta i u nacionalnim okvirima. Radi se o selektivnom obliku turizma koji usmjerenošću na aktivnost u prirodnom okruženju nudi protutežu prevladavajućem stilu života.

Kvalitetu organizatora "100 milja Istre", te samog događaja, potvrđuje uvrštenost među 20 najvažnijih svjetskih trail utrka (Ultra-Trail World Tour). Ovogodišnje izdanje utrke se održava od 12. do 14. travnja, u povodu čega u Hrvatsku dolazi oko 2.000 trkača iz više od 50 zemalja, koji će uz mnoštvo pratitelja i članova obitelji, ostvariti turističku potrošnju procijenjenu na devet milijuna kuna u predsezoni. Trčat će se od Labina preko Lovrana, Buzeta, Motovuna i Umaga.

Znanost i sport zajedno

"Znanost se najčešće fokusira na ekonomski aspekt sportskih događaja, dok ostali utjecaji na lokalnu zajednicu ostaju u drugom planu. Utrkom "100 milja Istre" osviješteno se ulaže u oblikovanje sportske i turističke ponude, u promidžbu pojedinih mjesta, čitave regije Istre, ali i Hrvatske kao outdoor destinacije te se sinergijom s različitim partnerima ostvaruje velika društvena vrijednost. Potpisivanjem Sporazuma u pitanju FMTU-a potvrđuje se da osim istraživanja postojećih modela turističke ponude, suradnjom s vrijednim dionicima iz pojedinih tržišnih niša pridonosi razvoju novih", istaknuto je prilikom potpisivanja sporazuma na fakultetu u Iki.


Autor: M. KIRIGIN100 milja istre alen paliska trail utrka nagrada tz iž turistička zajednica istarske županije tz istarske županije srk alba