Stari Grad Labin do ljeta dobiva još jedan moderan mali obiteljski hotel

Stari Grad Labin do ljeta dobiva još jedan moderan mali obiteljski hotel

13.5.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Zahvaljujući 38-godišnjem Robiju Kiršiću i njegovoj supruzi Melanie koji su rođeni i odrasli u New Yorku, djeci iseljenika s Labinštine koji su prva generacija rođena u SAD-a zgrada tik uz ložu koja je s njom povezana sada se obnavlja i pretvara u gradski hotel ali konzervatori ne dozvoljavaju zahvate u samoj loži koja ima prolaz u budući hotel i u kojoj je nekada bila terasa bivšeg restorana. No, u svakom slučaju loža i budući hotel će se vizualno nadopunjavti u jednu cjelinu i biti ukras jedan drugome jer je sada napuštena zgrada ružno pače i trn u oku na starogradskom trgu.

Dizajnerski ured u New Yorku

Labinska loža u starom gradu i zgrada u kojoj je nekada bilo sjedište ugostiteljskog poduzeća Istra dugi su niz godina bili prazni, zatvoreni i izloženi zubu vremena. Prvi se puta loža na području grada Labina spominje u Statutu iz 1341. g. Ta loža se nalazila na starom trgu u starogradskoj jezgri Labina, na mjestu Malog kazališta. Sredinom 16. st. izgrađena je nova loža na glavnom trgu. Ista je obnovljena i popločana novim kamenim pločama 1662. godine. Tridesetih godina 20. st. obnovljen joj je krov i vanjska sjedišta, a unutrašnjost lože pretvorena je u lapidarij u kojem su smješteni razni kameni natpisi od vremena Rimljana do srednjega vijeka. Nakon 2. svjetskog rata loža doživljava još jednu obnovu, kada je većina kamenih prenesena u Narodni muzej Labin, a na zidu lože su ostali samo grbovi labinskih plemićkih obitelji, kasnije je ona služila kao terasa ugostiteljskog objekta. Zgrada koja je direktno vezana uz ložu, a koja je i dio obnove i rekonstrukcije, izgrađena je krajem 19. st., a nakon II. svjetskog rata u dva je navrata obnavljana.

Roditelji Robija i Melani rođeni su u Hrvatskoj, a odselili su u Ameriku početkom 70.-ih godina. Melanini roditelji su majka Pierina Bonić s otoka Ilovika i otac Branko Kiršić iz Labina. Robertovi roditelji su Ljubica Pulić iz Vineža i Srećko Kiršić iz Stepančići. Kako su oboje Kiršići, a nisu u rodu ostali su im ista prezimena. Melanie i Robi zajedno su 13 godina, imaju dizajnersku i građevinsku tvrtku u New Yorku. (Napisao i snimio Branko BIOČIĆ)

loža stari grad la loggia robi kiršić melanie kiršić labin