Stari grad Labin bez javnog WC-a: pišanje po glavi stanovnika

Stari grad Labin bez javnog WC-a: pišanje po glavi stanovnika

29.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Izgleda da aktualne meteorološke jadikovke o sušnom razdoblju zaobilaze labinski stari grad. Ovdje, pobogu, kiši kao da nimbusi spavaju malne iznad svakog pasaža. Neobično hrabri majstori pritisnutog mjehura olakšavaju se, naime, gdjegod stignu. Više, čini se, nije važno je li vikend ili radni dan, smrdi povazdan jer sila ne pita - tek ostavlja zapišane pragove kao upečatljiv podsjetnik na činjenicu da je drevni grad praktički bez javnog zahoda.


U Podlabinu se mogu koristiti toaleti u sklopu tržnice i autobusnog kolodvora, a »na brdu« onaj iz davnih vremena kod Torjona upotrebljavaju tek konzervatori - čuvajući ga u notesu kao svojevrsni zaštićeni spomenik.


- Znamo za taj problem. Javni WC u starom gradu predviđen je u prolazu između zgrada u Ulici sv. Katarine. Ondje će se izgraditi stepenište do velikog parkirališta, ispod kojeg bi ostalo mjesta za takvu namjenu. Ovisit će to i o nastavku radova na trenutno spornoj zgradi kod Đila, ali vjerujem da ćemo dogodine sve riješiti, kazao nam je Ljubomir Buršić, pročelnik gradskog Odjela za komunalne djelatnosti. Najavio je da će javni toalet i u Podlabinu »nastojati negdje ukomponirati«.


Dotad će ovakva »uriniranja po glavi stanovnika«, kolikogod bila beznadno bezvezna, i zadnje opravdanje tražiti u onom »pa gdje ćemo kad se kafići zatvore?«. Dotad nam - zaključimo da ne razvodnimo priču - predstoji čekati da meteorolozi s početka teksta prestanu cmizdriti. Ne trebamo njihove suze, već krupne kapi koje će isprati ovu sramotu.

I. RADIĆ

Javi wc Labin stari grad Labin spomenik kulture Ljubomir Buršić Ulica sv.Katarine toalet