Stanovnici Krapna: Kanalom plivaju fekalije i širi se nesnosan smrad

Stanovnici Krapna: Kanalom plivaju fekalije i širi se nesnosan smrad

7.4.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Stanovnici nekada rudarskog Krapna u općini Raša nedavno su se otvorenim pismom obratili javnosti, lokalnim političarima i labinskom Vodovodu kako bi još jednom ukazali na nevolje koje im donosi Krapanski kanal koje protječe kroz njihovo mjesto i u neposrednoj blizini kuća. Tvrde kako je Krapanski kanal uništen i zagađen od prljavih voda i fekalija koje tuda prolaze a razlog je u neriješenom problemu otpadnih voda. Na njihov poziv došli smo u Krapan koji izgleda vrlo zapušteno.


Voda uvijek smrdi, i noću i danju


Mještanka Anka Blažić koja nam je pokazala smeće u kanalu kaže kako Krapanski kanal užasno smrdi.


- Kad pada kiša u Labinu puštaju fekalije, a po ljeti i danju pa moramo zatvarati vrata i prozore i biti zatvoreni. Svaki put zovem dežurnog u Vodovodu, u fekalnoj stanici i predstavim se. Ali ništa. Inače zadnjih par godina po više puta na godinu zovemo Vodovod, a o svemu obavijestimo i Općinu Raša. Vodovod je koliko znamo bio samo jedanput ili dvaput kod nas vidjeti o čemu se radi i kakav je kanal. Kažu da je sve u redu pa nama ne preostaje drugo nego se s njima prepirati jer dođu kad je voda čišća nego inače. A ne dođu kad je prljava i smrdljiva. Najgora voda je po ljeti i više puta noću. Tako da tada osjetimo samo smrad, a ne mirise. U ljeti smo primorani zatvarati prozore. Vodu iz kanala nosili smo i u Zagreb na analizu i ustanovili da u njoj ima svakojakih opasnosti za zdravlje, govori Anka Blažić.


Intis Okanović radi u Uljaniku i kaže kako zbog stanja te tvrtke i vode u Krapanskom kanalu ima problema kako god okreneš.


- Nakon 20 sati počnu puštati gusti mulj koji samelju. U kanalu ostaje talog. Nepodnošljivo je. Samo obećavaju da će nešto napraviti ali nikad ništa. Prije više od deset godina, bivši je općinski načelnik Raše Josip Knapić bio kod nas u društvu tadašnjeg istarskog župana Ivana Jakovčića. Obećao nam je da će nešto napraviti, ali ništa. Pitanje je vremena kada će tamo pasti zid i sve se urušiti, kaže Okanović.


Susjed Ilir Krasnići dodaje kako je nekad u tom kanalu kao dijete lovio ugore.


- Bilo je to prije 20 godina. Lovili smo ih naoštrenom vilicom koju bi zavezali na štap. Danas plivaju samo govna, nema ni žaba, kaže Okanović.


Po noći se ispuštaju fekalije


Starosjedioc Branko Golob sa napunjenih 66 godina života najstariji je mještanin Krapna.


- Zgrade su se nekako popravljale, vodovod smo dobili 1968. godine. A prije smo vodu dobivali iz rudnika. Danas tu smrdi. I ja sam nekada lovio tu ugore, znao sam uloviti i po 30 komada teških po kilu. Imam dojam da smo mi ovdje otpisani jer svaki načelnik koji dođe, obećava ali ništa ne mijenja, kaže Golob.


Raif Mušanović jedan je od Krapanskih umirovljenika koji ondje živi dugo godina.


- Čuo sam da je direktor Vodovoda izjavio da bi pio tu vodu iz našega kanala. Poručujem mu da dođe i da vidi, ali samo kada je oblačno, kad pada kiša ili kad ga mi zovemo. Po noći obavezno puštaju fekalije. Kanal bi trebalo pokriti i sanirati, predlaže Mušanović.

Od labinskog smo Vodovoda zatražili očitovanje o tim primjedbama mještana ali nam je odgovoreno da će se očitovati nakon što im stigne zapisnik Vodopravne inspekcije s inspekcijskog nadzora obavljenog 28. ožujka. Hoće li se i kada taj problem riješiti pokazat će vrijeme. No, nakon disonantnih tonova na relaciji Labin - Raša oko izgradnje pročistača otpadnih voda čini se da je na pomolu kompromisno rješenje koje bi moglo obradovati mještane Krapna ali i cijele Raše u kojoj završava Krapanski kanal. (Branko BIOČIĆ)

krapan kanal fekalije ekologija društvo standard