STANIŠTE TARTUFA U ČEPIĆ POLJU uništavaju ljudska zavist i zloba

STANIŠTE TARTUFA U ČEPIĆ POLJU uništavaju ljudska zavist i zloba

12.10.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Osim Motovunske šume i u dolini Mirne, u Istri tartufa ima i na području Čepić polja, oko Tupljaka i u dolini rijeke Raše. Na Pićanštini se traženjem i vađenjem bijelih i crnih tartufa bavi 40-ak mještana s dresiranim psima, kojima se u sezoni tartufa koja traje od 1. rujna do kraja prosinca priključuje i 60-ak tartufara s cijele Labinštine, Pazinštine, ali i Buzeštine.

Međutim, Mladen Kalčić iz Tupljaka, Valdi Vretenar iz mjesta Donji Kralji te Robert Horvat iz Čepića zabrinuto upozoravaju da je, za razliku od prije desetak godina, na njihovom području tartufa sve manje. Razlog je uništavanje staništa tartufa od strane ljudske ruke, pa tartufarima treba i nekoliko dana da pronađu koji tartuf, tvrde oni.

Zapiljena stabla

- Vodoprivreda je čistila jedan kanal, no s njima je dogovoreno da se ne diraju topole i staništa tartufa. Nakon 15 dana došli smo provjeriti i očistiti teren oko staništa, no zatekli smo zapiljena stabla topola i vrba da se namjerno osuše i tako unište staništa. A poznato je da se ona stvaraju oko hrasta, topola i vrba. Bez njih nema ni tartufa, kaže Robert Horvat, tartufar iz Čepića.

U labinskoj ispostavi Hrvatskih voda kažu da staništa tartufa i stabla ne smiju biti unutar kanala, nego najmanje četiri metra od rubova kako bi se stvorio slobodan koridor i omogućio nesmetan prolaz strojeva za održavanje.

Valdi Vretenar iz Donji Kralji kaže da tartufari s Labinštine sumnjaju na mogućeg počinitelja. (PIŠE Branko BIOČIĆ)


tupljak tartufi čepić čepićko polje mladen kalčić