Stanari labinskih Katura upozoravaju na opasnost od otrova: Truju li se mačke mišomorom?

Stanari labinskih Katura upozoravaju na opasnost od otrova: Truju li se mačke mišomorom?

24.8.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Stanari zgrade u Istarskoj ulici u labinskom kvartu Kature pronašli su prekjučer ispred ulaza mladu mačku kako bespomoćno ugiba jer je, kako sumnjaju, otrovana. Našu su redakciju o tome obavijestili i zbog zabrinutosti da bi na tom frekventnom mjestu, gdje se usto igraju mnoga djeca, moglo biti postavljenih štetnih tvari, apelirajući da provjerimo bilježe li nadležni slučajeve namjernog trovanja napuštenih kućnih ljubimaca u gradu.

Da su u utorak reagirali zbog uginule mačke potvrdili su nam u Veterinarskoj stanici koja obavlja ugovorene higijeničarske poslove za Grad. Veterinarka Anita Šustra veli da nemaju dojava o trovanju životinja, no nesavjesni pojedinci mogli su neprimjereno odložiti mamce za glodavce, što je nemoguće kontrolirati.

Građani bi, napominje, primijete li da se truju psi ili mačke, to trebali prijaviti policiji, veterinarskom inspektoru ili pak komunalnom redaru.

Anton Rade, komunalni redar, nije, kako kaže, naišao na takve nemile slučajeve, baš kao ni Tanja Franković, aktivistica iz Udruge za zaštitu životinja Fenix. "Pitanje je bi li građani, sve i da su nešto takvo vidjeli, reagirali. Ne žele, naime, ostavljati osobne podatke niti imati posla ni s kakvim inspekcijama.

Koliko primjećujem po internetskim forumima srodnih udruga iz drugih gradova, ondje savjesni pojedinci češće dojavljuju vlasnicima kućnih ljubimaca da pripaze na odbačene mamce za glodavce", zaključila je Franković.

I. R.

kature domaće životinje žibvotinje tanja franković otrov mišomor