Stalni sudski vještak: Ne sjećam se da je u svijetu došlo do ovakvog sudara

Stalni sudski vještak: Ne sjećam se da je u svijetu došlo do ovakvog sudara

25.4.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Nema nikakvih dvojbi što je uzrok teške prometne nesreće u subotu navečer u Kraju, mjestašcu između Lovrana i Mošćeničke Drage.

- Prevelika brzina, vožnja u grupi i premali razmak između motocikala zasigurno su osnovni uzroci nesreće, pojasnio nam je stalni sudski vještak cestovnog prometa Borivoj Blanuša, koji je zajedno s policijom i tužiteljicom obavio očevid nakon nesreće.

Na pitanje kada će se točno utvrditi što se konkretno dogodilo, vještak odgovara: "Ja ću svoj konačni nalaz i mišljenje dati nakon što se obave sve zakonom predviđene radnje, od izrade fotodokumentacije do vještačenja nekih predmeta s mjesta nesreće. Želio bih ovom prilikom apelirati na vozače snažnih motorkotača da je pretjecanje uz preveliku brzinu osnovni uzrok pogibelji", kazao je Blanuša.

 Na naše inzistiranje vještak Blanuša nam je objasnio još nekoliko bitnih detalja koji su doveli do nezapamćene tragedije.

- Ja se ne sjećam da je uopće u svijetu došlo do ovakvog sudara. Što se dogodilo u tehničkom smislu? Predmijevam da su se motocikli kretali brzinom od oko 100 kilometara na sat. Nesumnjivo, došlo je do sraza u punoj brzini i, ako se tome pridoda masa motora i vozača, jasno je o kakvoj sili se radilo.

Ne bih želio govoriti o imenima vozača prije definitivno izrađenog nalaza i mišljenja, ali je isto tako nedvojbeno i posve razvidno da je nakon sudara eksplodirao spremnik jednog od motocikala. Da se radilo o podjednakim brzinama, najbolje svjedoči podatak da su nakon sraza oba motora ostala na mjestu. Očito je sila bila ujednačena, a ne treba zaboraviti da se radilo o snažnim motociklima, svaki ima preko 100 konjskih snaga, kazao je Blanuša. (B. ŠKORIĆ/Novi list)

 

sudar prometna nesreca mošcenicka draga smrt