Štale može legalizirati samo Općina

Štale može legalizirati samo Općina

13.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

RAŠA -Onaj tko imalo poznaje propise zna da Ministarstvo zaštite okoliša ne može legalizirati objekte, pa ni štale Ivana Perka. Prostorne planove donose županije i općine stoga spomenuti gospodin mora potražiti rješenje na tim adresama, izjavila nam je jučer glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša Kata Gojević.

 

Našoj sugovornici, koja nije bila upoznata s problemom rezervata magaraca Liburna, za čije je objekte građevinska inspekcija izdala odluku o uklanjanju, ukratko smo prenijeli što se posljednjih dana događalo u Liburni. Perko je nedavno izjavio da je razgovarao s ministricom Marinom Matulović Dropulić koja mu je, kako prenose mediji, obećala intervenciju u korist njegovih životinja, odnosno da će urgirati ne bi li Ministarstvo i Županija legalizirali objekte.

 


Gojević nam je jučer kazala da nikakvih pritisaka Ministarstva na bilo koju jedinicu lokalne samouprave neće biti te da je donošenje prostornih planova, a time i mogućnost legalizacije pojedinih objekata, u nadležnosti Općine.


- Ono što mi možemo, i što smo dosad, primjerice, u slučaju Vira i činili, jest da urgiramo da se donesu planovi i zaštiti obalno područje. Hoće li neko zemljište bili građevinsko ili ne, stvar je općine. Mi samo utvrđujemo postojanje dozvola i dokumenata, kaže Gojević. Na pitanje je li i kada ministrica razgovarala s Perkom te je li mu obećana pomoć, Gojević nam je pisanim putem odgovorila da takvog razgovora nije bilo.
- Gospodin Ivan Perko nije razgovarao s ministricom Marinom Matulović Dropulić. Općina Raša u više je navrata prijavila građevinskoj inspekciji investitora bespravno sagrađene barake 35 s 9 metara na području Raše. Inspekcija je postupila po prijavi i donijela rješenje o uklanjanju objekta i zaključak o dozvoli izvršenja u travnju 2007. godine, a žalbeni postupak u kojem su potvrđeni ti akti završen je 14. ožujka 2008. Bespravno sagrađene objekte moguće je legalizirati jedino kroz prostorni plan, a njega donosi lokalna vlast, tj. općine, gradovi i županije, a to je u konkretnom slučaju Općina Raša, zaključuje se u pisanom priopćenju.

 


Podsjećamo, Perko je našem listu prekjučer izjavio da se magarci ne smiju po naputku veterinara premještati jer je dio njih bređi. Bez odgovarajućih štala se, pak, može dovesti u pitanje prikladnost Liburne za držanje životinja. Kao jednu od inačica rješenja problema, doduše prilično okrutnu, Perko je navodio mogućnost eutanazije, no i za nju se mora poštivati skupa procedura i obaviti veterinarske provjere. Kako će završiti ova priča, čini se da još nikome nije posve jasno.

 

K. STEPČIĆ REISMAN

Rezervat Liburna legalizacija Općina Raša Perko Ivan Perko igra konji Liburna rezervat djeca magarci istarski magarci Marina Matulović Dropulić