Srednja škola Mate Blažine iz Labina na studijskom putovanju u Italiju u sklopu projekta AdriGov (11.-13.03.2015.)

Srednja škola Mate Blažine iz Labina  na studijskom putovanju u Italiju u sklopu projekta AdriGov (11.-13.03.2015.)

9.4.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Cilj projekta AdriGov(Adriatic Governance Operational Plan) je definicija i promocija Operativnog plana za javno upravljanje na jadranskom području, što je važan korak prema usvajanju Jadransko-jonske makro-regionalne strategije i stvaranju sinergije za djelotvoran pristup razvojnim mogućnostima regija.


Studijsko putovanje organizirano je u okviru provedbe projekta AdriGov financiranog iz IPA Programa Jadranske prekogranične suradnje 2007.-2013. s ciljem upoznavanja sustava obrazovanja u talijanskoj regiji Emiliji-Romagni i primjera dobrih praksi, Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije organizirao je od 11. do 13. ožujka 2015. godine studijsko putovanje za tridesetak ravnatelja i profesora istarskih srednjih škola.


Na studijskom putovanju Srednju školu Mate Blažine Labin predstavljale su profesorice Irena Crvak i Mirjana Dobrić. Bila je to prilika da svoje dugogodišnje iskustvo u radu u školi, upotpune sa novim znanjima i možda ostvare i neke nove projekte s partnerima u tom projektu.
Istarsku delegaciju predvođenu pročelnicom za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patriciom Smoljan, u sjedištu regije dočekao je pročelnik za školstvo regije Emiglije-Romagne prof. Patrizio Bianchi. Profesor Bianchi je prezentirao obrazovni sustav koji je uveo mnoge novine nakon reforme iz 2011. godine te je prikazao integrirani način funkcioniranja regionalnog i državnog obrazovnog sustava. Istaknuo je važnost povezivanja obrazovnih institucija sa tržištem rada odnosno tvrtkama kao glavnu odrednicu uspješnosti postojećeg sustava obrazovanja u regiji. Istaknuo je i važnost ovakvih studijskih putovanja jer je to prilika upoznavanja škola i obrazovnih programa, te opremljenosti škola kao i mogućnost sklapanja partnerstva na projektima.


Tijekom trodnevnog posjeta sudionici su posjetili institute i srednje škole u Ferrari i Bologni gdje su imali priliku upoznati se sa provedbom različitih modela obrazovanja, primjenom novih edukacijskih metoda te vidjeti profesore i učenike u provedbi nastave. Organizirani su susreti u hotelijersko-turističkom usmjerenju Instituta Vergani-Navarra, Institutu tehničkog i strukovnog obrazovanja Aldini-Valeriani – Sirani, Tehničko agronomskom institutu Serpieri i Institutu ITIS Copernico-Carpeggiani, tehnološko-školskom centru Informatičko-telekomunikacijskog područja, kemijsko-biotehnologijskog, električno-elektroničkog i mehaničko-energetskog područja. Tijekom posjeta sudionici su posjetili i Muzej industrijske baštine u Bologni.

 

 Poveznice:
Studijsko putovanje u talijansku regiju Emiliju-Romagnu u sklopu projekta AdriGov - istra-europa.eu
Istria Communicating Europe - istra-europa.eu
PROJECT ADRIGOV - adrigov.eu

 

 

srednja škola mate blažina studijsko putovanje obrazovanje projekt adrigov mirjana dobrić irena crvak