Središnji državni ured za upravu o Vijeću Općine Pićan: Poništene sjednice, ali predsjednica legitimna

Središnji državni ured za upravu o Vijeću Općine Pićan: Poništene sjednice, ali predsjednica legitimna

18.12.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

PIĆAN - Središnji državni ured za upravu proglasio je 1. prosinca ništavnima odluke donijete na četirima sjednicama vijeća održanima od 3. lipnja do 10. listopada ove godine. Razlog je u nepropisnom stavljanju vijećničkog mandata u mirovanje, što je na sjednici 29. veljače učinio Ivan Smilović iz redova HSU-a. Zakon to dopušta jedino ako se vijećnik prihvati dužnosti koja se smatra nespojivom s vijećničkom, a on je svoj postupak obrazložio moralnim razlozima. Slijedom toga njegov zamjenik Renato Lukšić nema status vijećnika, pa ni odluke u kojima je sudjelovao nisu pravovaljane. Sjednice će biti ponovljene uz Smilovićevu nazočnost, što nam je on u jučerašnjem telefonskom razgovoru potvrdio.

 

No, razlog bavljenja ureda radom vijeća bila je prijava frakcije vijećnika kluba IDS-a na čelu s bivšim načelnikom Brankom Ružićem i Bernarda Benazića iz HSLS-a s ciljem da se dokaže neregularnost sjednice održane 20. veljače na kojoj je za predsjednicu izabrana Kristina Đurović s Nezavisne liste Lina Baškere.

Petero vijećnika tvrdilo je da sjednica nije propisno sazvana jer nije poštovan statutom određen osmodnevni rok, nego su vijećnici obaviješteni pet dana ranije. Zbog neuvažavanja njihovih argumenata oni su tada napustili sjednicu. Središnji državni ured nije pronašao ništa protuzakonito u tijeku te i sljedeće, 30. sjednice, pa se može reći da su pobunjeni vijećnici postigli Pirovu pobjedu.


- Satisfakcija nam je što smo bili u pravu, a ono što nije bilo u skladu sa zakonom, ispravit ćemo, kazala nam je Đurović u telefonskom razgovoru.
Ružić jučer nije bio dostupan na mobitel, a Benazić se javio sa službenog puta u Zagreb i kazao da još nije pročitao odluku.

R. S.

Kristina Đurović Općina Pićan Ivan Smilović Državni ured za upravu poništenje Branko Ružić Bernard Benazić Renato Lukšić politika Lino Baškera