"Srebrni" Labin gubi sjaj

"Srebrni" Labin gubi sjaj

14.10.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

I dok se u Labinu do u najsitniji detalj osmišljava i njeguje zelenilo na kružnim tokovima duž glavne prometnice, uz koju je i sve više zgrada s osvježenim fasadama, "iza paravana" iznova srebrni grad u akciji Zeleni cvijet manje sjaji. Zanemaren je, primjerice, najnaseljeniji kvart - Kature, preciznije dio na ulazu u Labin iz pravca Rijeke, gdje se planira skori početak gradnje još triju zgrada s po 20 stanova. Prazan veliki plac, koji bi trebao biti uređeni trg, s neravnim tlakovcima koje «jede» trava, sive zgrade koje su odavno izgubile bjelinu, nekoliko zatvorenih ili neiskorištenih poslovnih prostora - to je slika koja se nikako ne uklapa u osvojene nagrade.

Jedan tamošnji stanovnik, koji nije želio da ga imenujemo, kaže da je tome tako već godinama, mada je u međuvremenu niknulo još zgrada, posljednja tzv. Čačićeva. Mladić, naime, veli da plac služi samo kao prolaz iz jednog dijela Katura u drugi, a sanira li se, mogao bi, primjerice, ugošćivati manifestacije poput sajma cvijeća. Kvart bi time, smatra on, prodisao, budući da ga nastanjuje puno mladih obitelji i djece koja pohađaju obližnju školu. Primjećuje da se zasad sve zadržalo na ovdje održanim predizbornim skupovima te dodaje da se Katurana očito samo tada sjete. Pozitivnim, ipak, ocjenjuje nedavno zapriječen prilaz automobilima.

Projekt uređenja trga, težak oko milijun i pol kuna, prije gotovo dvije godine osmislila je arhitektica Romina Mohorović Tenčić. Plac bi se - prenosi nam gradski pročelnik za komunalne djelatnosti Ljubomir Buršić – rascjepkao na više manjih površina u nekoliko razina, što podrazumijeva izmjenu kompletne podloge, zamjenu javne rasvjete, postavljanje klupica i zelenih otoka. Budući da je lipanjskim rebalansom gradskog proračuna najviše - za 2,6 milijuna kuna - srezan baš komunalni program, pitamo koliko je realno očekivati da ovaj projekt bude uvršten dogodine.

- Pokušali smo ga već, zbog veličine investicije, barem dijelom ubaciti u ovogodišnji proračun, kako bi se rješavao postupno, no s obzirom na to da bi se ionako moralo "dirati" cijelu infrastrukturu, najprimjerenije je sve odraditi u kompletu. Vidjet ćemo s autoricom projekta je li ipak moguća gradnja u fazama, pa bismo već iduće godine nastojali izdvojiti sredstva za neki prioritetni dio, primjerice, ulaz između dva kafića te prostor ispred mesnice, i to pod uvjetom da barem to kompletno riješimo, kaže Buršić. (I. RADIĆ)

labin rebalans proračuna zapuštenost infrastruktura zeleni cvijet