Sportske igre umirovljenika u Puli: u pikadu najbolja Labinjanka Danijela Načinović

Sportske igre umirovljenika u Puli: u pikadu najbolja Labinjanka Danijela Načinović

12.10.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Više od 120 umirovljenika sudjelovalo je u petak na 2. sportskim igrama Zajednice udruga umirovljenika Istarske županije u Puli. Umirovljenici iz šest istarskih gradova i dvije općine natjecali su se u šahu, pikadu, kartanju u briškuli i trešeti, streljaštvu i boćanju na trima lokacijama - u Domu oružanih snaga te na igralištu Boćarskog doma i u samačkom domu Uljanika.

Iako je u prvom planu druženje, najbolji natjecatelji kućama su odnijeli pehare i medalje. Prvo mjesto u šahu osvojila je muška ekipa Pula II, koja je pobjedu odnijela pred ekipom Pula I, iz iste gradske udruge Matice umirovljenika.

Domaćini su slavili i u pikadu gdje je pobijedila ženska ekipa iz Pule. U posebnoj kategoriji, brzopoteznom turniru u šahu, najbolji je bio također Puljanin Milan Marčeta, dok je pojedinačno u pikadu pobijedila Labinjanka Danijela Načinović.

U ženskom boćanju ekipa Rovinj II prvo mjesto uzela je svojim sugrađankama, ekipi Rovinj I. U muškom boćanju je, kao i lani, najbolja bila ekipa I iz Pule, a Puljani su slavili i u streljaštvu. U pojedinačnom nadmetanju u streljaštvu sva tri prva mjesta pripala su također Puljanima - prvi je Goran Ahačić, drugi je Božo Šarić, a treći Ivan Kaić. U mješovitim kartaškim parovima najbolji su bili Marija Udovičić i Rikard Dušković iz Doma za starije i nemoćne osobe "Alfredo Štiglić", koji su ujedno i najveće iznenađenje turnira.

"Problemi u državi i tu u Istri nisu razlog da se igre otkazuju, kao što je napravila Vlada koja ove godine nije održala sportske igre umirovljenika na nivou Hrvatske. Mi to nismo prihvatili i složili smo se da idemo dalje, moramo održati kontinuitet", kazao je predsjednik Zajednice udruga Matice umirovljenika Istarske županije Bruno Stermotić.

Cjelodnevno sportsko natjecanje počelo je u jutarnjim satima nakon prigodnog otvaranja uz nastup zbora "Zlatne godine", Gradske udruge pulske Matice umirovljenika, pod vodstvom dirigentice Silve Pavić. Najboljima su dodijeljeni pehari i medalje, a dobro druženje u popodnevnim je satima nastavljeno uz iće i piće te duo Magnolia.

"Natječemo se radi druženja i da nam bude ljepše u mirovini. I lani smo bili na igrama, dobro su organizirane", kaže Buzećanka Nada Perčić koja se natječe u pikadu, dok je Puljanin Milan Juršić odmjerio snage u šahu te ističe da su i ekipa i ovakva druženja za umirovljenike više nego dobrodošli. Na organizaciju manifestacije utrošeno je oko 35 tisuća kuna, a novčano su pomogli Grad Pula i Županija te gradovi Poreč, Labin i Pazin. Stermotić napominje da sredstva koja se izdvajaju za umirovljenike i nisu velika s obzirom na brojnost umirovljeničke populacije. (M. ČETKOVIĆ)

 

sport sportske igre umirovljenici pikado šah danijela načinović boćanje