Sporazum o otplati kredita na čekanju

Sporazum o otplati kredita na čekanju

31.12.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - Iako je na jučerašnjem sastanku labinskog gradonačelnika Tulija Demetlike s načelnicima susjednih općina trebao biti potpisan sporazum o otplati kredita za sanaciju deponija Cere, koji je podignulo Komunalno poduzeće 1. maj, odlučeno je da će o tom dokumentu ipak prije raspravljati poglavarstva.
Od iduće bi godine, naime, lokalna zajednica, kao osnivač gradskog komunalca, s oko 650 tisuća kuna godišnje, potpomagala otplatu kredita od 15 milijuna kuna.
Suzdržan je bio Roko Terković, zamjenik kršanskog načelnika Josipa Kontuša, a nakon što se usprotivio sporazumu, misleći da on podrazumijeva i prvotno planirane obaveze za prethodne tri godine, raški načelnik Josip Knapić na koncu se ipak predomislio podržavši prijedlog. Spremnost su iskazali i Srećko Mohorović te Ivan Franković, načelnici Svete Nedelje, odnosno Pićna.
Sanacija ovog odlagališta otpada, pojasnio je Demetlika, započela je prije četiri godine, a investiciju ukupno vrijednu 46 milijuna kuna s 40 posto sufinancira državni Fond za zaštitu okoliša, dok ostalo pokrivaju građani kroz cijenu odvoza smeća. Osigurana je potrebna dokumentacija, a radove su, rekao je on, ponešto otegnuli zamršeni, no sada riješeni vlasnički odnosi.
- Bez obzira na otežano poslovanje, dosad smo sami podmirivali dospjele obaveze, prvenstveno zahvaljujući internoj racionalizaciji, kazao je Alen Golja, direktor 1. maja.
Srećko Mohorović, načelnik općine Sveta Nedelja, požalio se na stalno odgađanje sanacije županijske prometnice za Cere, sugeriravši da se ona asfaltira u sklopu ovog projekta, i to traženjem potpore pri Županijskoj upravi za ceste. Kaže da mještani opravdano negoduju zbog njene dotrajalosti.
Knapić je, pak, upozorio da nije deponij jedini problem, spočitnuvši da Labin vješto zaobilazi rješavanje raškog kanala fekalnih voda.
- Redovno, za razliku od ostalih općina, podmirujemo obaveze prema labinskom komunalnom poduzeću pa bi bilo u redu da se i priča oko tog kanala aktualizira, dodao je Knapić.
Načelnici su se usuglasili i oko kolektivnog ugovora koji propisuje prava za 65 radnika Dječjeg vrtića »Pjerina Verbanac«. Izostao je, međutim, predstavnik »druge strane« - sindikalni povjerenik iz zagrebačke središnjice koji se opravdao drugim obavezama.

I. RADIĆ

komunalno kredit grad 1. maj cere