SPONZOR IM JE LOKALNI ZAGAĐIVAČ

17.10.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Glazba

Laibach na udaru ekologa

Veliku nedavnu proslavu 30. obljetnice kultne slovenske skupine Laibach u industrijskom gradiću Trbovlju, koja je trebala predstavljati trijumf kultne glazbeno-umjetničke skupine, pokvarili su zasad nepoznati pojedinci, prosvjedujući što se među sponzorima Laibachove proslave našao i francuski Lafarge, veliki lokalni zagađivač okoliša.

Uz Laibachove plakate koji obavještavaju građanstvo o događanjima u Radničkom domu u Trbovlju, gdje je Laibach 1980. i osnovan, preko noći su osvanuli i plakati na kojima se - uz tipičnu lajbahovsku ikonografiju kojoj je pridodan znak Lafargea - Laibach optužuje da se prodao novome "nesmiljenom« bogu: kapitalu.

Ponekad i fašisti
"Pođite i širite novost: Kapital je bog! A Laibach je njegov prorok!", karikiraju na plakatu vezu Laibacha i francuske kompanije koja je u Trbovlju kupila lokalnu cementaru, te malu i zatvorenu dolinu u kojoj se Trbovlje nalazi zagađuje kao četiri ili pet spalionica otpada odjednom.

Laibachov odgovor bio je trenutačan. "Laibach se bavi patafizikom i alkemijom, a ne fizikom i kemijom. Pri svom radu moguće je da smo ponekad i fašisti, ali definitivno nismo ekološki fašisti i čistunci", poručuju iz Laibacha, objašnjavajući da ta skupina bez cementare i elektrane u Trbovlju ne bi imala svoje "ontološko pokriće".

"Dimnjake, tvornice, industrijske objekte - te piramide 20. stoljeća - jednostavno organski trebamo, jer opravdavaju formu i sadržaj našega prapočela", sprdala se skupina s prosvjednicima, proglasivši optužbe da je uzela "krvavi novac" od Lafargea apsurdnim.

Verbalna masturbacija
Međutim, u međuvremenu su nepoznati protivnici Laibacha i Lafargea dobili i javni glas jer je ekološka udruga Eko krug, koja najglasnije upozorava na Lafargeovo onečišćenje okoliša, podržala prosvjed protiv Laibacha, iako niječe sudjelovanje u plakatnom ratu.

U Eko krugu su, naime, itekako nezadovoljni Lafargeovim sponzoriranjem obljetnice Laibacha, naglašavajući kako je Laibach prešao put od "vizionara koji se usudio dignuti glas protiv nekadašnjeg socijalističkog sistema, da bi se današnjem kapitalističkom podredio".

"Nekoć cenzurirani, danas su postali cenzori", aludirali su ekolozi na činjenicu da su protulajbahovski plakati samo nekoliko sati nakon što su osvanuli ekspresno potrgani, opet zahvaljujući trudu nepoznatih pojedinaca.

Proglašavajući ponuđeno objašnjenje Laibacha "verbalnom masturbacijom", u Eko krugu su Neue Slowenische Kunst - naziv umjetničkog kolektiva u sklopu kojeg djeluje i Laibach - prigodno preimenovali u Neue Slowenische Kurs, odnosno u Novi slovenski smjer - sluganstvo. (D. ROMAC/Novi list)

http://www.glasistre.hr/showbiz/vijest/273165

kapital sponzor zagađivač cenzurirani cenzori krvavi novac