Spontani prosvjed protiv Rockwoola, dan drugi: dim je sukljao punom parom

Spontani prosvjed protiv Rockwoola, dan drugi: dim je sukljao punom parom

4.12.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Večeras, oko osam sati opet je počelo spontano sakupljanje građana pred ulazom u Rockwoolovu tvornicu u Potpićnu. Prema procjenama, na kraju je okupljenih bilo više nego u sinoćnjem, prvom okupljanju ove vrste. Iako je po mraku teško procijeniti, mnogi se slažu da se večeras okupilo više od 350 prosvjednika. One, koji su tijekom dana prolazili ovim krajem to svakako ne čudi. Kao da se danas Rockwool odlučio za odmazdu, kao odgovor na sinoćnje protestno okupljanje građana i ono koje se u Potpićnu desilo proteklog vikenda. Dim je sukljao punom parom, a zbog atmosferskih prilika, privijao se uz tlo i uznemiravao sve koji su se našli na otvorenom.

Osobno mogu reći, da iako sam već više od sat vremena u zatvorenom prostoru, osjećam nadraženost u nosu i grlu.

Stanovništvo je uznemireno, kod mase ljudi javlja se nadraženost dišnih putova i kašalj, ali koje će sve posljedice imati po ljudsko zdravlje vrijeme će pokazati. Nadamo se da će odgovorni poduzeti mjere, prije nego ovakva situacije poče uzimati svoj danak u ljudskim životima.

Vjerojatno će sutra gđa Toto opet komentirati za medije u smislu kako ih je "netko" sinoć opet uznemiravao i "ometao" na njihovom privatnom posjedu - rekli bi, sve po ustaljenom scenariju, deja vue! Gđa Toto Ormuž školski odrađuje ulogu službe za propagandu, samo tko je više sluša, pogotovo - tko još vjeruje?

No, postavlja se pitanje koliko je Rockwool uznemirio lokalno stanovništvo i s kojim pravom. Pustimo zakone, oni su u konkretnom slučaju prilagođeni konkretnoj situaciji, a znamo da Rockwool nije mogao biti sagrađen bez čvrste koordinacije na relaciji Općina-Županija-Vlada RH. Na toj relaciji ishodovane su sve dozvole, usklađen prostorni plan, dobivene sve beneficije, pa i "uštimani" zakoni - ako je to bilo potrebno.

Gospođa se buni na nekoliko prostih riječi sinoć njima upućenim, buni se na nekakvu galamu pred njihovim ulazom, a zanemaruje buku kojom svakodnevno oni remete naš mir. Na kraju krajeva, svojim vezama u inspekcijskim službama mogla je dobiti instrument pa izmjeriti u decibelima intenzitet te naše galame, pa bi taj intenzitet mogla usporediti sa onim što ga proizvodi njihovo postrojenje i onda sve to zajedno realno komentirati. Samo nije to cilj, cilje je javnosti prodati dodatnu maglu i to onu u vidu "informacija" i tako, po mogućnosti, kreirati javno mnijenje. Mi bi iskreno više voljeli da nas ona psuje, nego da nas truje - pa i da galami na nas, samo da nam ne podimi. Mi na riječi nismo toliko osjetljivi - naslušali smo se iz Rockwoola svakojakih "bisera".

Opet prigovarati nam da smo ometali njihov posjed, po meni, znači vraćati se na pitanje što je bilo prije jaje ili kokoš! Dovoljno sam star da se sjećam jedne od prvih novogodišnjih čestitki sadašnje općine Kršan, na njoj je, iznad siluete starog grada pisalo: TU - KADI SMO MI DOMA!

Kršan, 03.12.2008. - Klaudijo Lazarić

Rockwool Klaudijo Lazarić prosvjed protest dimiti zagađenje