Spašeni turisti koji su od Cresa prema Rapcu krenuli gumenjakom po nevremenu

Spašeni turisti koji su od Cresa prema Rapcu krenuli gumenjakom po nevremenu

6.8.2010. // RTL // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Tijekom četvrtka poslijepodne i večeri Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci koordinirala je većim brojem akcija traganja i spašavanja do kojih je došlo zbog loših vremenskih uvjeta na području sjevernog i srednjeg Jadrana, no sve je prošlo bez ljudskih stradavanja.

Kako je priopćilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, "ponovo se pokazalo da su iznenadni neverini uz neiskustvo nautičara, koji su usprkos najavljenim vremenskim nepogodama ipak isplovili, doveli do većih materijalnih šteta, ali bez ljudskih žrtava i bez onečišćenja mora."

Na području sjevernog Jadrana zabilježene su tri akcije traganja i spašavanja. U Velim vratima, prolazu koji spaja Kvarner i Riječki zaljev, katamaran "Dubravka" je spasio gumenjak sa četiri njemačka državljana, koji su zbog kvara motora i jakog vjetra bili u pogibeljnoj opasnosti. Kod Rta Grota na otoku Cresu dvije brodice s tri hrvatska državljana zatražila su pomoć zbog nemogućnosti vraćanja u luku odredišta, ali su na kraju stigli na odredište. Kod otočića Škrda kod otoka Paga dvoje hrvatskih državljana u manjem gumenjaku spasila je posada Lučke ispostave Novalja.

Na području srednjeg Jadrana bilo je devet akcija traganja i spašavanja. Na otoku Kapriju nasukala se jedrilica s pet čeških državljana, a u pomoć im je stigla ribarica ''''Malora'''' koja ih je oteglila u sigurnu uvalu. Na otoku Žirju nasukala se jedrilica na kojoj se nalazilo dvoje hrvatskih državljana koje su zbrinuli mještani, a jedrilicu će odsukati vlasnik. Također, na otoku Žirju kod otočića Hrbošnjak nasukala se brodica tipa ''''Primorka'''' s jednim hrvatskim državljaninom. Brodicu je uzeo u tegalj brod Pomorske policije Šibenik, ali je zbog jakog vjetra i prodora mora potonula, a član posade je spašen.

Na otoku Žutu u uvali Strunac nasukale su se dvije jedrilice na kojima se nalazilo 17 čeških državljana. Posade su spašene, a jedrilice će odsukati iznajmljivač. Na sjevernom dijelu otoka Žuta u uvali Pinizelić nasukala se jedrilica u kojoj je bio bračni par smješten u jednoj vikendici.Jedrilicu će odsukati vlasnik.

U Paškim vratima pomoć je zatražilo pet Austrijanaca koji se zbog jakog vjetra nisu mogli vratiti u luku polazišta (Pag). U pomoć im je upućen privatni brod koji ih je uspješno spasio. Između otoka Ugljana i Pašmana pomoć je zbog kvara motora zatražila brodica hrvatske zastave s deset članova posade, a asistenciju im je pružila brodica Pomorske policije Zadar. Djelatnici Nacionalnog parka Telašćica pružili su pomoć brodici kojoj se konop zapleo oko brodskog vijka. U blizini mjesta Kožina-Diklo brodica Lučke kapetanije Zadar u jako lošim vremenskim uvjetima tražila je manju brodicu u kojoj se navodno, nalazila jedna starija osoba. Osoba je pronađena živa na kopnu, a brodicu je vjetar otpuhao u nepoznatom smjeru, stoji na kraju priopćenja Ministarstva mora.

(Izvor dnevnik HRT-a)

spašavanje more turisti gumenjak traganje i spašavanje na moru kvarnerski zaljev rabac cres