Šoljanovi dani u Rovinju započeli otkrivanjem poprsja Matiji Vlačiću Iliriku autora Mate Čvrljka

Šoljanovi dani u Rovinju započeli otkrivanjem poprsja Matiji Vlačiću Iliriku autora Mate Čvrljka

2.5.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Kultura

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta grada Rovinja i Društva hrvatskih književnika (DHK) večeras su u Rovinju otvoreni 13. po redu Dani Antuna Šoljana.

Skup je započeo otkrivanjem poprsja Matiji Vlačiću Iliriku u parku ispred Gradske knjižnice. Autor poprsja je akademski kipar Mate Čvrljak, a otkrili su ga član Gradskog poglavarstva Rovinja Nikola Sponza i predsjednik DHK Stjepan Čuić.

Čuić je zahvalio Poglavarstvu Rovinja te kazao da je spomenik posvećen jednom od najvećih mislilaca tadašnje Europe, strastvenom znalcu i polemičaru predavaču na uglednim europskim sveučilištima.

 

Predsjednik Ogranka DHK Istre i Pule Boris Biletić je kazao da se Matija Vlačić Ilirik svrstava među velikane poput Marka Marulića, Ruđera Boškovića koji su znali isticati i zavičajno i nacionalno i opće.

U sklopu Dana Antuna Šoljana u rovinjskom Pučkom učilištu predstavljena je knjiga "Drugi Šoljanov zbornik". U nju su uvršteni tekstovi s ove književno-znanstvene manifestacije od 2001. do 2005. Zbornik je sastavio i uredio Boris Biletić, a tiskali su ga Nova Istra istarski ogranak DHK i Pučko otvoreno učilište grada Rovinja.

O važnosti zbornika govorio je Božidar Petrač koji je kazao kako zbornik pokazuje koliko je značajno za suvremenu hrvatsku književnost Šoljanovo djelo. Osim Šoljana, u posljednjih nekoliko godina u sklopu ove manifestacije hrvatski pisci raspravljali su i o nekim drugim temama izvan Šoljanovog opusa, primjerice o odnosu književnosti i medija, antologijama u hrvatskom pjesništvu te drugim temama.

Središnji događaj 13. Dana Antuna Šoljana bit će književno-znanstveni kolokvij na temu: Književni opus Slobodana Novaka.

Uvod u sutrašnji kolokvij je projekcija filma Ante Babaje "Izgubljeni zavičaj" (1980.) nastalog prema čuvenom Novakovom istoimenom romanu.

 

 

Mare Čvrljak kultura Matija Vlačić Ilirik Šoljanovi dani 2008 Rovinj